Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra beveiliging speelgoedwinkels vanwege Pokémon-gekte

Geplaatst opwoensdag 20 oktober 2021 - 6:02

De lucratieve handel in Pokémon-kaarten leidt er bij verschillende Limburgse speelgoedwinkels toe dat ze de gewilde kaarten extra moeten beveiligen. Gevallen van diefstal rijzen ondertussen de pan uit: "Het zijn de nieuwe bitcoins."

"Ze vliegen de deur uit. Als ik zou willen ben ik na een nieuwe levering binnen een uur uitverkocht", vertelt John Mas, eigenaar van speelgoedzaak Intertoys in Hoensbroek. Ook Kim Schepmans, marketingmanager van speelgoedketen Toychamp met verschillende Limburgse vestigingen onderschrijft de gigantische vraag én schaduwzijde ervan: "Het aantal gevallen van diefstal is sinds dit jaar omhooggeschoten."

Jubileum
Veelgenoemde reden voor de piek in de ruilhandel van de kaarten is het huidige 25ste jubileumjaar. "Begin oktober zijn de 'Twentyfifth celebration-pakketten' in de handel gegaan. Sindsdien is het totale gekte", vertelt Schepmans.

Lees ook: Politie vangt Pokémon met jongeren in Urmond

Maatregelen
"Al onze kaarten liggen achter de kassa in een beveiligde kluis. De duurdere pakketten kaarten zijn ook voorzien van een alarmbutton. En we moeten de videocamera's steeds vaker raadplegen als er weer een geval van diefstal is geweest", vertelt Schepmans.

pokémonverzameling

Lucratieve gram
Bij John Mas passeert de hype evenmin ongezien de revue: "Ik moet ze echt achter de kassa leggen, anders zijn ze zo weg." De stelende pokétrainers worden daarbij steeds innovatiever ziet Mas. "De verzegelde pakjes kaarten worden soms gewogen. Als een pakje vervolgens één gram meer weegt, weten de dieven dat er een speciale kaart inzit. En dat betekent dan jackpot voor ze."

Lees ook: Pokémons in inkt: Heerlense tatoeëerder wil er 251 zetten

Volwassen opkopers
Het zijn allang niet alleen kinderen die de kaarten kopen. Sterker nog: het gros van Mas' Pokémon-klandizie is volwassen en heeft de bedoeling om de kaarten via internet door te verkopen. "Dan zie ik de verkochte kaarten een paar uur later op Marktplaats staan voor een aanzienlijk hoger bedrag. Reden voor mij een maximum van twee pakjes kaarten per klant te hanteren. Verkopen doe ik ze toch wel. Ze zijn zo gewild, het zijn de nieuwe bitcoins", vertelt Mas.

jolteon pokemon

Brandkast
De populariteit van de Japanse kaarten noopte ook Miranda van Kempen, eigenaar van een Intertoys-zaak in de Brusselse Poort in Maastricht, ertoe om haar Pokémon-koopwaar beter te beveiligen. "Dat was op den duur onvermijdelijk. Ik vond allemaal lege verpakkingen in de winkel, zonder een spoor van de kaarten die erin zaten. Meestal waren dat geen kinderen maar volwassenen. Nu liggen ze achter de kassa in een brandkast."

Luister ook: L1 Radio over de wereldwijde hype: Pokémon Go

Recordomzet
Toch zijn het niet alleen nadelen die de Japanse fantasiedieren met zich meebrengen. Het maakt ook dat de winkeliers verzekerd zijn van een flinke omzet. Bij Toychamp wil Schepmans niet verder gaan dan 'een aanzienlijk gedeelte van de totale omzet'. John Mas voorziet in zijn Intertoys dat de kaartverkoop van Pokémon dit jaar op een record afstevent. Toch laat ook hij niet het achterste van zijn tong zien: "Het precieze bedrag zeg ik niet; ik wil geen slapende honden wakker maken."

Ramkraak
Mas weet namelijk van de ramkraak op een speelgoedzaak in Voorburg in september waar Pokémon-kaarten het voornaamste doelwit waren. "Zo'n ramkraak zou dan nog gewoon verzekeringswerk zijn. Maar stel dat er een gek met een pistool naar binnen rent, dan is er meer schade dan alleen verdwenen Pokémon-kaarten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen