Overslaan en naar de inhoud gaan

'Extra alert zijn op uitbreken Afrikaanse varkenspest'

Geplaatst opmaandag 26 maart 2018 - 12:06

Het uitbreken van Afrikaanse varkenspest in Limburg is niet onafwendbaar. Er is aanleiding om extra alert te zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat antwoordt het provinciebestuur op vragen van het CDA.

Die partij had alarm geslagen over het feit dat wilde zwijnen de Afrikaanse varkenspest overdragen op de varkenshouderij.

Lees ook: CDA slaat alarm vanwege Afrikaanse varkenspest

Zorgwekkende ziekte
Het provinciebestuur erkent dat het zorgwekkend is dat de ziekte zich heeft uitgebreid in het voormalige Oost-Europa. In 2014 werd deze aangetroffen bij wilde zwijnen en varkens in de Baltische staten en Polen. In 2017 werd de ziekte ook gevonden in Tsjechië en Roemenië. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat Limburg ook wordt getroffen in de toekomst, aldus het provinciebestuur.

Zwijnenbestrijding
Het bestuur wijst er ook op dat het afschot van wilde zwijnen sterk is toegenomen. Dat heeft ermee te maken dat zich honderden zwijnen ophouden buiten de twee gebieden waar ze 'mogen' zijn. Het gaat dan om de natuurgebieden De Meinweg en Meerlebroek. Volgens het provinciebestuur is daarbij de ervaring dat terreinbeheerders voldoende medewerking verlenen aan het bestrijden van wilde zwijnen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen