Overslaan en naar de inhoud gaan

Extinction Rebellion weigert te vertrekken bij ABP Heerlen

Geplaatst opdonderdag 17 juni 2021 - 13:52

Actiegroep Extinction Rebellion weigert te vertrekken uit de lobby van het hoofdkantoor van pensioenfonds ABP in Heerlen.

Een woordvoerder van de actiegroep laat weten dat het APB hen gevraagd heeft te vertrekken. Aanleiding voor de bezetting is de vijftien miljard die het pensioenfonds volgens de actievoerders investeert in fossiele brandstofbronnen. De politie zou inmiddels onderweg zijn naar de protestactie.

"We hebben slaapzakken bij ons, dus zijn erop voorbereid om hier de nacht door te brengen", laat een woordvoerder van de klimaatactivisten weten.

Video: L1

Investeringen in fossiele brandstoffen
Tien personen zitten demonstratief op de grond in de lobby van het gebouw. Medewerkers van het pensioenfonds kunnen het gebouw wel gewoon betreden geeft een woordvoerder aan.

Aanleiding voor de bezetting is de investering van 15 miljard euro die het ABP doet in olie-, gas- en kolenbedrijven. "We gaan niet weg tot ze die investering intrekken. Dat zou dus kunnen betekenen dat we 's nachts blijven zitten. Of we moeten worden opgepakt, maar ook dat hebben we ervoor voor over", zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat het een vreedzaam protest betreft.

Lees ook: UM wil dat ABP vaart maakt met duurzame beleggingen

Kritiek
Het besluit om te blijven investeren in fossiele brandstoffen kwam het pensioenfonds al eerder op kritiek te staan. Zo gaf de Universiteit Maastricht eerder al aan te willen dat het pensioenfonds voor overheid en onderwijs zijn beleggingen zo snel mogelijk gaat verduurzamen en de banden verbreekt met 'sectoren die een verbintenis hebben met fossiele brandstoffen'. Ook lieten zo'n vijfhonderd docenten en onderzoekers van de TU Delft weten dat ze de beleggingen in fossiele brandstof afkeurden. Ze wilden niet dat 'hun' pensioengeld daarvoor gebruikt werd.

Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijspersoneel is met 3,1 miljoen deelnemers (in 2020) het grootste van Nederland. Een woordvoerder van het ABP geeft aan dat zij hen op donderdagmiddag niet te woord kunnen staan omdat het personeel grosso modo thuiswerkt vanwege de coronaregels. Het fonds is wel voornemens de klimaatactivisten toe te spreken bij de aangekondigde demonstratie op 25 juni in Amsterdam.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen