Overslaan en naar de inhoud gaan

Expositie over de kloosterling die de 'vot' werd nagedragen

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 7:30

Bij Heiligdom Sint Gerlach in Houthem is de hele zomer een tentoonstelling te zien over kanunniken. Dat waren kloosterlingen met hoog aanzien en vaak van adel, met een leven dat veelal in het teken stond van bidden, bidden en bidden.

"Op z'n Limburgs gezegd werd hem of haar de 'vot' nagedragen", zegt Claar Habets. Ze geeft al vele jaren rondleidingen in de kerk en de kloostergebouwen van Sint Gerlach in Houthem. "De kanunnik of kanunnikes had een goed leven binnen deze muren."

Adel
Ze kwamen al van goede huize voordat ze hun intrede maakten in het klooster, vertelt Matieu Bemelmans van Bisdom Roermond. "Het waren mensen van enig aanzien in de gemeenschap en vaak ook van adel."

De reden dat de kanunnik zich niet hoefde te bemoeien met 'aardse zaken' zoals het huishouden, is te verklaren: "Ze vormden de kern van het klooster. Zij moesten bidden. Minimaal zes keer per dag. En daar werd ook veel bij gezongen."

Rolling Stones
Voordat bezoekers de eerste expositiezaal betreden, kunnen ze eerst de kerk bezichtigen. Een prachtige aanblik. Ongetwijfeld ook voor Ronnie Wood en Keith Richards die hier in 2014 pardoes binnenwandelden. "Mijn collega achter de balie heeft de heren van The Rolling Stones toen ontvangen", vertelt Habets over het jaar 2014, toen de wereldberoemde band op Pinkpop speelde.

Rauwdouwer
Een buste van Sint Gerlachus blinkt in een van de glazen vitrines. De gouden glans van de beschermheilige staat in schril contrast met zijn roemruchte verleden. "Voordat hij bekeerde was het een vechtersbaas en een rauwdouwer." Na de dood van zijn vrouw kwam Gerlachus tot inkeer over zijn levensstijl. Hij ging op bedevaart naar Rome en Jeruzalem en leefde als een kluizenaar, volgens de overlevering, in een holle eik.

Koorheer
Op de informatiepaletten lezen bezoekers het verhaal van de kanunniken in het Heuvelland. In de kloosters St. Gerlach, Rolduc, Sinnich en Hoogcruts leefden ze. "Kanunnik betekent koorheer. En dat zegt genoeg, denk ik. Hun broeders en zusters deden het dagelijkse werk in en rondom het klooster. De kanunnik hield zich voornamelijk bezig met zingen."

De expositie kanunniken en kanunnikessen in het Heuvelland duurt tot 27 september.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen