Bij Heiligdom Sint Gerlach in Houthem is de hele zomer een tentoonstelling te zien over kanunniken. Dat waren kloosterlingen met hoog aanzien en vaak van adel, met een leven dat veelal in het teken stond van bidden, bidden en bidden.
"Op z'n Limburgs gezegd werd hem of haar de 'vot' nagedragen", zegt Claar Habets. Ze geeft al vele jaren rondleidingen in de kerk en de kloostergebouwen van Sint Gerlach in Houthem. "De kanunnik of kanunnikes had een goed leven binnen deze muren."
Adel
Ze kwamen al van goede huize voordat ze hun intrede maakten in het klooster, vertelt Matieu Bemelmans van Bisdom Roermond. "Het waren mensen van enig aanzien in de gemeenschap en vaak ook van adel."
De reden dat de kanunnik zich niet hoefde te bemoeien met 'aardse zaken' zoals het huishouden, is te verklaren: "Ze vormden de kern van het klooster. Zij moesten bidden. Minimaal zes keer per dag. En daar werd ook veel bij gezongen."
Rolling Stones
Voordat bezoekers de eerste expositiezaal betreden, kunnen ze eerst de kerk bezichtigen. Een prachtige aanblik. Ongetwijfeld ook voor Ronnie Wood en Keith Richards die hier in 2014 pardoes binnenwandelden. "Mijn collega achter de balie heeft de heren van The Rolling Stones toen ontvangen", vertelt Habets over het jaar 2014, toen de wereldberoemde band op Pinkpop speelde.
Rauwdouwer
Een buste van Sint Gerlachus blinkt in een van de glazen vitrines. De gouden glans van de beschermheilige staat in schril contrast met zijn roemruchte verleden. "Voordat hij bekeerde was het een vechtersbaas en een rauwdouwer." Na de dood van zijn vrouw kwam Gerlachus tot inkeer over zijn levensstijl. Hij ging op bedevaart naar Rome en Jeruzalem en leefde als een kluizenaar, volgens de overlevering, in een holle eik.
Koorheer
Op de informatiepaletten lezen bezoekers het verhaal van de kanunniken in het Heuvelland. In de kloosters St. Gerlach, Rolduc, Sinnich en Hoogcruts leefden ze. "Kanunnik betekent koorheer. En dat zegt genoeg, denk ik. Hun broeders en zusters deden het dagelijkse werk in en rondom het klooster. De kanunnik hield zich voornamelijk bezig met zingen."
De expositie kanunniken en kanunnikessen in het Heuvelland duurt tot 27 september.