Overslaan en naar de inhoud gaan

Expositie over de kloosterling die de 'vot' werd nagedragen

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 7:30

Bij Heiligdom Sint Gerlach in Houthem is de hele zomer een tentoonstelling te zien over kanunniken. Dat waren kloosterlingen met hoog aanzien en vaak van adel, met een leven dat veelal in het teken stond van bidden, bidden en bidden.

"Op z'n Limburgs gezegd werd hem of haar de 'vot' nagedragen", zegt Claar Habets. Ze geeft al vele jaren rondleidingen in de kerk en de kloostergebouwen van Sint Gerlach in Houthem. "De kanunnik of kanunnikes had een goed leven binnen deze muren."

Adel
Ze kwamen al van goede huize voordat ze hun intrede maakten in het klooster, vertelt Matieu Bemelmans van Bisdom Roermond. "Het waren mensen van enig aanzien in de gemeenschap en vaak ook van adel."

De reden dat de kanunnik zich niet hoefde te bemoeien met 'aardse zaken' zoals het huishouden, is te verklaren: "Ze vormden de kern van het klooster. Zij moesten bidden. Minimaal zes keer per dag. En daar werd ook veel bij gezongen."

Rolling Stones
Voordat bezoekers de eerste expositiezaal betreden, kunnen ze eerst de kerk bezichtigen. Een prachtige aanblik. Ongetwijfeld ook voor Ronnie Wood en Keith Richards die hier in 2014 pardoes binnenwandelden. "Mijn collega achter de balie heeft de heren van The Rolling Stones toen ontvangen", vertelt Habets over het jaar 2014, toen de wereldberoemde band op Pinkpop speelde.

Rauwdouwer
Een buste van Sint Gerlachus blinkt in een van de glazen vitrines. De gouden glans van de beschermheilige staat in schril contrast met zijn roemruchte verleden. "Voordat hij bekeerde was het een vechtersbaas en een rauwdouwer." Na de dood van zijn vrouw kwam Gerlachus tot inkeer over zijn levensstijl. Hij ging op bedevaart naar Rome en Jeruzalem en leefde als een kluizenaar, volgens de overlevering, in een holle eik.

Koorheer
Op de informatiepaletten lezen bezoekers het verhaal van de kanunniken in het Heuvelland. In de kloosters St. Gerlach, Rolduc, Sinnich en Hoogcruts leefden ze. "Kanunnik betekent koorheer. En dat zegt genoeg, denk ik. Hun broeders en zusters deden het dagelijkse werk in en rondom het klooster. De kanunnik hield zich voornamelijk bezig met zingen."

De expositie kanunniken en kanunnikessen in het Heuvelland duurt tot 27 september.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen