Overslaan en naar de inhoud gaan

Expositie Basquiat enorme beveiligingsklus voor SCHUNCK

Geplaatst opdinsdag 29 januari 2019 - 16:49

Cultuurcentrum SCHUNCK in Heerlen heeft een enorme kluif aan de beveiliging van een expositie met werk van Jean-Michel Basquiat.

In het museum opent donderdag de tentoonstelling met werken van Basquiat in het bijzijn van koningin Máxima.

Strenge beveiliging
De verzekerde waarde van de geëxposeerde werken bedraagt een slordige 150 miljoen euro. Er zijn dus strenge veiligheidsmaatregelen. Dat begint al bij het transport van de werken. De Bongerd in Heerlen, waar SCHUNCK zit, wordt gedeeltelijk afgesloten als er een transport arriveert. Er worden dan grote zwarte hekken om de vrachtwagen en de ingang van SCHUNCK gezet om nieuwsgierigen op afstand te houden. Na de controle van de vrachtpapieren gaan de werken, die op dat moment in grote kisten zitten, naar de kelder van SCHUNCK, waar de museumzaal zit.

Minutieus onderzoek
In de museumzaal worden de werken uitgepakt, gefotografeerd, en door een deskundige minutieus onderzocht. Dit gebeurt om de staat waarin elk werk arriveert, vast te kunnen leggen. Veel van de werken zijn in bruikleen en om problemen met de eigenaren te voorkomen, worden dergelijke conditierapporten opgemaakt.

Kostbaar
Sommige van de schilderijen zijn zo kostbaar dat er een vertegenwoordiger van de eigenaar bij aanwezig móet zijn als het uit de transportkist wordt gehaald, om iedere vorm van discussie achteraf te voorkomen. Ieder scheurtje of haartje wordt bekeken, en aan de hand van foto's wordt gecheckt of de oneffenheid al in het werk zat, of dat die er tijdens het transport of het uitpakken mogelijk in is gekomen. De vertegenwoordiger van de eigenaar blijft aanwezig totdat het werk opgehangen is. Als dat gebeurd is, mag het schilderij niet meer aangeraakt of verhangen worden.

Accreditaties
Extra bewakers houden ondertussen een oogje in het zeil. Zelfs de opbouwers van de tentoonstelling en de medewerkers van SCHUNCK hebben accreditaties nodig om de ruimte te mogen betreden. Die zit permanent op slot en wordt door de bewaker alleen van het slot gehaald als iemand zijn pasje kan laten zien.

Miljoen euro
De expositie is veruit de grootste die SCHUNCK ooit organiseerde. Het budget bedraagt bijna een miljoen euro. Het museum verwacht 30.000 bezoekers in vier maanden tijd. Normaal doet SCHUNCK er een jaar over om zoveel mensen te trekken. De expositie herbergt zo'n 300 werken. Behalve schilderijen zijn dat vooral foto's en documentatiemateriaal. Ook zijn er persoonlijke bezitting van Basquiat te zien, zoals kleding die hij aanhad in zijn atelier. Behalve werk van Basquiat hangt er ook werk van tijdgenoten van de New Yorkse kunstenaar.

Graffiti-artiest
Jean-Michel Basquiat was een kunstenaar uit New York. Eind jaren '70 werkte hij als graffiti-artiest, begin jaren '80 stapte hij over op doek. Zijn werken werden al snel heel veel geld waard. Basquiat was een graag geziene gast in de New Yorkse kunstscene, met vrienden als Andy Warhol en Madonna.

Heroïne
Hij overleed in 1988, op 27-jarige leeftijd, aan een overdosis heroïne. Zijn werk is nog altijd zeer gewild. In 2017 ging een schilderij van hem voor 110,5 miljoen dollar onder de hamer, het duurste Amerikaanse werk ooit. De tentoonstelling 'Basquiat, The Artist and His New York Scene' loopt van 2 februari tot en met 2 juni dit jaar in Heerlen.

L1 zendt een documentaire over de totstandkoming van de Basquiat-tentoonstelling uit. Uitzending: zaterdag 2 februari om 21:00 uur, zondag 3 februari om 13:00 uur en 18:00 uur.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen