Overslaan en naar de inhoud gaan

Expo arbeidsmigratie: 'Er blijft nog veel onder de radar'

Geplaatst opvrijdag 15 oktober 2021 - 19:18

De nieuwe Limburgers uit Polen, Hongarije en Bulgarije zitten vol met verhalen.

De 'levende' tentoonstelling Niet Bang Zijn probeert die verhalen aan de oppervlakte te krijgen. "Dat is geen gemakkelijke klus."

Mijnwerkers
De expositieruimte in het Limburgs Museum is deels ingericht met een traditionele tentoonstelling. Foto's van mijnwerkers uit alle windstreken van Europa. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw trokken ze massaal naar Limburg om ondergronds te werken. Ben Niet Bang heeft ook een 'werkplaats' ingericht.

Op pad
De komende weken gaan vier jonge makers op pad in de Noord-Limburgse regio om contacten te leggen met arbeidsmigranten en hun verhalen vast te leggen op film, audio, foto en schrift. Antoni Czarczynski studeert in Den Haag en is net als Sofia de Benedictis fotograaf. Ook podcastmaker Naomi Steijger en schrijver Mira Feticu leveren input om het onderzoekgedeelte van MigratieLab vorm te geven. Samensteller Milena Mulders: "Dit gedeelte van de expositieruimte wordt door hun constant veranderd en opnieuw ingericht tot het in januari een definitieve vorm heeft gekregen."

Omarmen
Arbeidsmigratie en Limburg zijn nauw met elkaar verweven. Tot de mijnsluiting in 1974 was het voornamelijk een Zuid-Limburgse affaire. Momenteel is arbeidsmigratie vooral een kwestie die in Noord-Limburg speelt. De schatting is dat er momenteel zo'n 40-duizend mensen aan het werk zijn in de logistiek, tuinbouw of bouw. Milena Mulders is initiatiefnemer van MigratieLab.

"Pijnlijk is dat het na zoveel jaren nog altijd moeilijk is om samen te leven. De geschiedenis leert dat migratie een golfbeweging is. Verandering is een constante factor in de samenstelling van de Limburgse bevolking. We moeten leren dat te omarmen."

Emile Roemer
Officieel is Emile Roemer nog niet benoemd als commissaris van de koning in Limburg. Hij is gevraagd voor de openingshandeling van de tentoonstelling. De aanstaande gouverneur legt het rapport van Aanjaagteam Arbeidsmigratie 2020 in een vitrine. Dat onderzoek kwam twee jaar geleden onder zijn voorzitterschap tot stand. Emile Roemer: "Er gaat veel goed maar de conclusie van dat onderzoek toen is ook dat er nog veel onder de radar blijft. Dat heeft te maken dat een grote groep arbeidsmigranten niet geregistreerd staat. Veel zien we dus niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen