Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosieven-expert politie: 'Laat liggen en bel ons'

Geplaatst opdonderdag 14 mei 2020 - 18:32

Woensdagavond werd er alarm geslagen bij het politiebureau in Heerlen nadat iemand een mijn uit de Tweede Wereldoorlog wilde afgeven.

De vinder had het ding met een metaaldetector ontdekt.

Afgezet
De Amerikaanse antitankmijn was reden een deel van het bureau en een straat af te sluiten en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) op te trommelen. Die kwam uiteindelijk uren later.

Lees ook: Vinder bracht explosief met scooter naar politiebureau

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er opvallend veel van dat soort meldingen. Boeren vinden regelmatig verdacht spul op hun land. Maar ook hobbyisten met een metaaldetector of magneetvissers vinden van alles. En blijkbaar hebben vooral die hobbyisten nu meer tijd om te zoeken.

Laat liggen
Bij al die gevallen is het dringende advies van de politie: laat liggen. Dat zegt expert Niels ten Have.

Behulpzaam
Desondanks pakken mensen de verdachte voorwerpen nog vaak op en gaan er mee op pad. Het is niet de eerste keer dat de politie allerlei noodmaatregelen moet nemen omdat iemand behulpzaam denkt te zijn.

Meer geluk dan wijsheid
Dat het eigenlijk nooit mis gaat, is volgens Ten Have 'meer geluk dan wijsheid'. De granaten, mijnen en bommen zijn meestal zeer ernstig aangetast en instabiel, terwijl de explosieve lading ook na al die jaren nog veel schade aan kan richten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen