Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosieve stijging Nigeriaanse migranten abrupt afgeremd

Geplaatst opzondag 31 mei 2020 - 8:00

Eén van de meest opmerkelijke migratiefenomenen van ons land is abrupt afgeremd door de coronacrisis. Alleen Limburg lijkt weinig te merken van het afgenomen aantal Nigerianen dat naar ons land komt.

Het aantal asielaanvragen uit Nigeria is in een jaar tijd gehalveerd. Limburg lijkt een uitzondering; hier is het aantal Nigeriaanse asielzoekers licht gestegen.

Kleine stijging
In totaal verblijven er nu 1.677 Nigerianen in Nederlandse opvangcentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Limburg huisvest zo'n tien procent (161 mensen) van alle asielzoekers uit het West-Afrikaanse land. Dat zijn er iets meer dan in de tweede helft van 2019, toen er gemiddeld 155 Nigerianen in Limburg verbleven.

Honderden verzoeken
Die groei leek door te zetten door de opvallende stijging van het aantal Nigerianen dat asiel aanvroeg in ons land. In het eerste kwartaal van 2017 (75) en 2018 (80) was het aantal aanvragen nog bescheiden. De explosie kwam in het eerste kwartaal van 2019; 465 Nigerianen hoopten zich in Nederland te vestigen.

Geen vliegreizen
Door de coronacrisis stokte de teller in het eerste kwartaal van dit jaar op 235 aanvragen. Veel Afrikaanse migranten komen met het vliegtuig naar Europa en worden dus getroffen door het platleggen van het internationale vliegverkeer, legt een woordvoerder van de marechaussee uit.

Voor het feit dat het aantal Nigeriaanse asielzoekers in Limburg stabiel bleef, hebben zowel de marechaussee als het COA geen verklaring.

Boko Haram
Dat Nigerianen massaal een nieuw thuis zoeken, kan volgens migratiedeskundigen meerdere oorzaken hebben. Nigeria, en zeker het noordoosten van het land, wordt al jaren geteisterd door terreurgroep Boko Haram. De groep pleegt aanslagen, ontvoert mensen en rekruteert kinderen als soldaat.

Daarnaast is de Nigeriaanse politiek al jaren onrustig.

Onbekende eindbestemming
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol liet eind november al weten dat Nigeriaanse migranten bijna geen kans hebben op een verblijfsvergunning in Nederland. Daar zit meteen ook het probleem; er komen steeds meer Nigerianen naar Nederland, ze vallen hier buiten de boot en verdwijnen vervolgens in de illegaliteit. Eindbestemming? Onbekend.

De coronacrisis 'helpt' de Nederlandse overheid nu bij het afremmen van de migratiestroom en daarmee de hoeveelheid mensen dat in de illegaliteit verdwijnt. Het aanpakken van smokkelnetwerken en mensenhandelaren, een plan van Broekers-Knol, moet het laatste zetje geven.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen