Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosiegevaar Brunssum geweken: geen gasflessen gevonden

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 23:04

De gevaarlijke situatie rondom een brandende opslag achter een bedrijfsverzamelgebouw in Brunssum wordt afgeschaald. De gasflessen waar naar werd gezocht met speciaal materieel zijn niet meer aangetroffen.

Dat meldt de brandweer donderdagavond om 22:45 uur.

Speciaal team
Vanuit Brabant werd een speciaal team met een brandveilige graafmachine 'ingevlogen'. Dat moest in de brandende en smeulende puinhopen op bedrijventerrein Haefland gaan graven om er een aantal gasflessen uit te halen die nog een groot gevaar voor de omgeving zouden vormen.

Lees ook: Sloopkraan ingezet voor bluswerkzaamheden brand Brunssum

Gasflessen
Medewerkers van een kringloopwinkel hadden aangegeven dat er nog twee acetyleengasflessen in de opslag stonden, evenals een onbekend aantal lege gasflessen. Vanuit de angst dat die zouden exploderen, met alle gevolgen van dien, koelde de brandweer de hele dag de puinhopen met bluswater. Vanwege explosiegevaar was het te gevaarlijk om brandweerlieden in de buurt van de opslag te laten komen. Daarom werd het speciale team vanuit Brabant gehaald.

Dat liet bij een briefing om 22:30 uur weten dat de puinhopen helemaal uit elkaar gehaald waren, maar dat er geen gasflessen zijn gevonden. "Het speciale team heeft warmteapparatuur en drones, en er is geen enkele plek meer gevonden die warmer is dan 15 graden." In de ochtend is er wel een flinke dreun gehoord, mogelijk zijn de gasflessen toen al geƫxplodeerd, denkt de voorlichter van de brandweer.

Hoe het ook zij, de brandweer schaalt in elk geval af naar grip-0. De hulpdiensten ter plaatse gaan rond 23:00 uur opruimen en naar huis. Daarna wordt het gebied weer vrijgegeven.

Munitie
Volgens de brandweer is er in de opslag wel munitie gevonden, maar daarbij gaat het om lege hulzen. "Dat zijn kogelhulzen die opa en oma vroeger boven de schouw hadden staan. Maar die zijn leeg, dus dat mag. Na woningontruimingen komen die spullen vaak bij de Kringloop terecht, maar de munitie is ongevaarlijk."

Evacuatie
Vanwege de brand en het explosiegevaar moesten 17 bewoners van het bedrijventerrein hun huis uit. Zij zijn door vrienden of familie opgevangen. Slechts drie of vier mensen hebben gebruik gemaakt van de noodopvang die stichting Salvage heeft geboden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen