Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosiegevaar Brunssum geweken: geen gasflessen gevonden

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 23:04

De gevaarlijke situatie rondom een brandende opslag achter een bedrijfsverzamelgebouw in Brunssum wordt afgeschaald. De gasflessen waar naar werd gezocht met speciaal materieel zijn niet meer aangetroffen.

Dat meldt de brandweer donderdagavond om 22:45 uur.

Speciaal team
Vanuit Brabant werd een speciaal team met een brandveilige graafmachine 'ingevlogen'. Dat moest in de brandende en smeulende puinhopen op bedrijventerrein Haefland gaan graven om er een aantal gasflessen uit te halen die nog een groot gevaar voor de omgeving zouden vormen.

Lees ook: Sloopkraan ingezet voor bluswerkzaamheden brand Brunssum

Gasflessen
Medewerkers van een kringloopwinkel hadden aangegeven dat er nog twee acetyleengasflessen in de opslag stonden, evenals een onbekend aantal lege gasflessen. Vanuit de angst dat die zouden exploderen, met alle gevolgen van dien, koelde de brandweer de hele dag de puinhopen met bluswater. Vanwege explosiegevaar was het te gevaarlijk om brandweerlieden in de buurt van de opslag te laten komen. Daarom werd het speciale team vanuit Brabant gehaald.

Dat liet bij een briefing om 22:30 uur weten dat de puinhopen helemaal uit elkaar gehaald waren, maar dat er geen gasflessen zijn gevonden. "Het speciale team heeft warmteapparatuur en drones, en er is geen enkele plek meer gevonden die warmer is dan 15 graden." In de ochtend is er wel een flinke dreun gehoord, mogelijk zijn de gasflessen toen al geëxplodeerd, denkt de voorlichter van de brandweer.

Hoe het ook zij, de brandweer schaalt in elk geval af naar grip-0. De hulpdiensten ter plaatse gaan rond 23:00 uur opruimen en naar huis. Daarna wordt het gebied weer vrijgegeven.

Munitie
Volgens de brandweer is er in de opslag wel munitie gevonden, maar daarbij gaat het om lege hulzen. "Dat zijn kogelhulzen die opa en oma vroeger boven de schouw hadden staan. Maar die zijn leeg, dus dat mag. Na woningontruimingen komen die spullen vaak bij de Kringloop terecht, maar de munitie is ongevaarlijk."

Evacuatie
Vanwege de brand en het explosiegevaar moesten 17 bewoners van het bedrijventerrein hun huis uit. Zij zijn door vrienden of familie opgevangen. Slechts drie of vier mensen hebben gebruik gemaakt van de noodopvang die stichting Salvage heeft geboden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen