Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosie woning mogelijk door granaat politie

Geplaatst opvrijdag 23 augustus 2019 - 13:33

De explosie die donderdagavond plaatsvond in een woning in Hoensbroek is waarschijnlijk veroorzaakt door een flitsgranaat van het binnenvallend arrestatieteam van de politie.

Dit hebben burgemeester Emile Roemer, de politie en de brandweer tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Heerlen bekendgemaakt. De hulpdiensten kwamen op een melding af van een verwarde man die zijn woning tot ontploffing wilde brengen.

Inval
Bij de inval van de woning werd een flitsgranaat gebruikt. Deze granaten worden door agenten van een arrestatieteam gebruikt om verdachten te desoriƫnteren. In de verwarring die na de knal ontstaat, stormen de agenten het pand binnen. In Hoensbroek vond de explosie plaats nadat de flitsgranaat van de politie ontplofte.

Onderzoek
De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het handelen van de politie tijdens het incident. "Achteraf vragen wij ons af: hebben wij het goede gedaan?", aldus de politie.

Lees ook: Video: 'Opeens was er een explosie, ben er ondersteboven van'

Objectief onderzoek
De Rijksrecherche wordt ingeschakeld om de objectiviteit van het onderzoek te verzekeren.
Volgens de politie werd het incident donderdagavond rond 21:00 uur gemeld door de ex-vrouw van de verdacht man. Die zou hebben aangegeven zichzelf om het leven te willen brengen door een gasexplosie te veroorzaken.

Bekende van politie
De man was bekend bij de politie. "Het was belangrijk voor ons om de man veilig uit het pand te krijgen, maar ook om de buurtbewoners en onszelf veilig te houden", aldus de politie. Er waren drie onderhandelaars aanwezig om te bemiddelen in de situatie. Zij vonden het niet veilig genoeg om naar binnen te gaan. Ook durfden ze niet aan te bellen, omdat er een vonk zou kunnen ontstaan die tot een explosie kan leiden.

Speciaal politieteam
Dit vormde een technische uitdaging. Ook bestond bij de politie het vermoeden dat de man wapens bij zich zou hebben. Volgens de hulpdiensten moest er snel gehandeld worden. Een speciaal politieteam heeft toen zelf metingen uitgevoerd en daaruit bleek dat er geen gas in de woning was.

Gasmetingen
Uiteindelijk bleek dat de woning toch vol gas zat, aldus de politie. "De collega's hebben snel en goed gehandeld." Vervolgens hebben agenten het zwaargewonde slachtoffer uit de woning gehaald. De agent die gewond raakte is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

De woning is volledig uitgebrand en niet meer bewoonbaar. Er is geen schade aan de huizen van de buren.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen