Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosie woning mogelijk door granaat politie

Geplaatst opvrijdag 23 augustus 2019 - 13:33

De explosie die donderdagavond plaatsvond in een woning in Hoensbroek is waarschijnlijk veroorzaakt door een flitsgranaat van het binnenvallend arrestatieteam van de politie.

Dit hebben burgemeester Emile Roemer, de politie en de brandweer tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Heerlen bekendgemaakt. De hulpdiensten kwamen op een melding af van een verwarde man die zijn woning tot ontploffing wilde brengen.

Inval
Bij de inval van de woning werd een flitsgranaat gebruikt. Deze granaten worden door agenten van een arrestatieteam gebruikt om verdachten te desoriënteren. In de verwarring die na de knal ontstaat, stormen de agenten het pand binnen. In Hoensbroek vond de explosie plaats nadat de flitsgranaat van de politie ontplofte.

Onderzoek
De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het handelen van de politie tijdens het incident. "Achteraf vragen wij ons af: hebben wij het goede gedaan?", aldus de politie.

Lees ook: Video: 'Opeens was er een explosie, ben er ondersteboven van'

Objectief onderzoek
De Rijksrecherche wordt ingeschakeld om de objectiviteit van het onderzoek te verzekeren.
Volgens de politie werd het incident donderdagavond rond 21:00 uur gemeld door de ex-vrouw van de verdacht man. Die zou hebben aangegeven zichzelf om het leven te willen brengen door een gasexplosie te veroorzaken.

Bekende van politie
De man was bekend bij de politie. "Het was belangrijk voor ons om de man veilig uit het pand te krijgen, maar ook om de buurtbewoners en onszelf veilig te houden", aldus de politie. Er waren drie onderhandelaars aanwezig om te bemiddelen in de situatie. Zij vonden het niet veilig genoeg om naar binnen te gaan. Ook durfden ze niet aan te bellen, omdat er een vonk zou kunnen ontstaan die tot een explosie kan leiden.

Speciaal politieteam
Dit vormde een technische uitdaging. Ook bestond bij de politie het vermoeden dat de man wapens bij zich zou hebben. Volgens de hulpdiensten moest er snel gehandeld worden. Een speciaal politieteam heeft toen zelf metingen uitgevoerd en daaruit bleek dat er geen gas in de woning was.

Gasmetingen
Uiteindelijk bleek dat de woning toch vol gas zat, aldus de politie. "De collega's hebben snel en goed gehandeld." Vervolgens hebben agenten het zwaargewonde slachtoffer uit de woning gehaald. De agent die gewond raakte is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

De woning is volledig uitgebrand en niet meer bewoonbaar. Er is geen schade aan de huizen van de buren.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen