Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosie woning mogelijk door granaat politie

Geplaatst opvrijdag 23 augustus 2019 - 13:33

De explosie die donderdagavond plaatsvond in een woning in Hoensbroek is waarschijnlijk veroorzaakt door een flitsgranaat van het binnenvallend arrestatieteam van de politie.

Dit hebben burgemeester Emile Roemer, de politie en de brandweer tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Heerlen bekendgemaakt. De hulpdiensten kwamen op een melding af van een verwarde man die zijn woning tot ontploffing wilde brengen.

Inval
Bij de inval van de woning werd een flitsgranaat gebruikt. Deze granaten worden door agenten van een arrestatieteam gebruikt om verdachten te desoriënteren. In de verwarring die na de knal ontstaat, stormen de agenten het pand binnen. In Hoensbroek vond de explosie plaats nadat de flitsgranaat van de politie ontplofte.

Onderzoek
De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het handelen van de politie tijdens het incident. "Achteraf vragen wij ons af: hebben wij het goede gedaan?", aldus de politie.

Lees ook: Video: 'Opeens was er een explosie, ben er ondersteboven van'

Objectief onderzoek
De Rijksrecherche wordt ingeschakeld om de objectiviteit van het onderzoek te verzekeren.
Volgens de politie werd het incident donderdagavond rond 21:00 uur gemeld door de ex-vrouw van de verdacht man. Die zou hebben aangegeven zichzelf om het leven te willen brengen door een gasexplosie te veroorzaken.

Bekende van politie
De man was bekend bij de politie. "Het was belangrijk voor ons om de man veilig uit het pand te krijgen, maar ook om de buurtbewoners en onszelf veilig te houden", aldus de politie. Er waren drie onderhandelaars aanwezig om te bemiddelen in de situatie. Zij vonden het niet veilig genoeg om naar binnen te gaan. Ook durfden ze niet aan te bellen, omdat er een vonk zou kunnen ontstaan die tot een explosie kan leiden.

Speciaal politieteam
Dit vormde een technische uitdaging. Ook bestond bij de politie het vermoeden dat de man wapens bij zich zou hebben. Volgens de hulpdiensten moest er snel gehandeld worden. Een speciaal politieteam heeft toen zelf metingen uitgevoerd en daaruit bleek dat er geen gas in de woning was.

Gasmetingen
Uiteindelijk bleek dat de woning toch vol gas zat, aldus de politie. "De collega's hebben snel en goed gehandeld." Vervolgens hebben agenten het zwaargewonde slachtoffer uit de woning gehaald. De agent die gewond raakte is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

De woning is volledig uitgebrand en niet meer bewoonbaar. Er is geen schade aan de huizen van de buren.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen