Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosie drugslab: woningsluiting voorlopig van de baan

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 15:25

De woning in Weert, waar op 28 november 2019 een drugslab ontplofte, gaat voorlopig niet op slot.

Dat heeft de voorzieningenrechter onlangs beslist.

Sluiting
Burgemeester Ina Leppink-Schuitema wilde de woning aan de Heihuisweg sluiten vanwege het drugslab. Omdat de bewoner anders op straat zou komen te staan, ging hij tegen dit besluit in beroep. De Raad van State heeft nu een voorlopige voorziening getroffen, waardoor de 47-jarige man voorlopig in het pand kan blijven wonen.

Lees ook: Bijna 900 liter amfetamineolie gevonden in ontplofte loods

Miljoenen
De loods op het terrein bij de woning ontplofte november 2019. In de loods werden onder meer vaten met drugsafval, recepten en flesjes met grondstoffen gevonden. Het ging volgens de politie om een actief drugslab. Van de honderden liters amfetamineolie hadden de 'producenten' uiteindelijk kilo's speed willen maken, vermoedt justitie. Er zijn vier verdachten gearresteerd voor betrokkenheid bij de drugsfabriek.

Eén van hen was bewoner Stephan S. Hij verhuurde de schuur en werd tot zijn eigen ongenoegen al snel na de ontploffing aangehouden. Hij heeft ook tijdje vast gezeten. Toen hij eenmaal op vrije voeten kwam, kreeg hij te horen dat zijn woning op slot zou gaan.

Lees ook: Ontploft drugslab nog niet opgeruimd: 'Geld ligt er nog'

Geen acuut gevaar
De woningsluiting is nu voorlopig van de baan omdat de voorzieningenrechter vindt dat er al te veel tijd is verstreken na de explosie van het drugslab. 'In die zin wordt de doelstelling van de sluiting voor zover deze beoogt een signaal te geven aan het criminele circuit en de buurt dat deze locatie niet langer aan drugs te linken is, minder gediend dan bij een onmiddellijke sluiting het geval zou zijn geweest', zo staat in de uitspraak. Daarnaast is er volgens de rechter ook geen 'acuut gevaar' op herhaling aangezien de schuur nog niet is gerenoveerd.

Tenslotte weegt nog mee dat S. geen andere woonruimte heeft en zijn bedrijf momenteel slecht loopt.

Lees ook: Toegang Eerste Hulp kort dicht door drugslabgewonden

Rechtszaak
Hoewel S. zelf zegt geen dader te zijn, maar enkel slachtoffer stond hij vorig jaar november toch voor de rechter. Samen met de drie andere verdachten: Nijmegenaar Paul S., en de Groesbekenaren Arie K. en Albert van E.

Het is nog niet duidelijk wanneer het inhoudelijke proces tegen de mannen van start gaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen