Overslaan en naar de inhoud gaan

Exploitatietekort: voorlopig geen intercity naar Aken

Geplaatst opwoensdag 5 februari 2020 - 6:00

Er gaat voorlopig geen intercity rijden van Amsterdam via Heerlen naar Aken. Met een exploitatietekort van 10 miljoen euro per jaar wordt de verbinding te duur, zo vinden de NS en VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen.

Dat schrijft burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen aan de gemeenteraad.

Rendabel
Ook zou de NS tot 2028 geen treinen ter beschikking hebben en wil daarom pas in 2031 overwegen of een intercity rendabel kan rijden.

Unanieme motie
De Tweede Kamer nam eind november bijna unaniem een motie van CDA en SP aan om in de nieuwe concessie met de NS te regelen dat er vanaf 2025 een intercity gaat rijden naar Aken.

Harde toezegging
Maar de minister wilde toen al geen harde toezegging doen en maakte duidelijk meer te zien in een tweede sneltrein tussen Maastricht, Heerlen en Aken. Die verdubbeling moet dan uitwijzen of er voldoende potentieel en belangstelling is voor de verbinding met Aken.

Advies
Momenteel rijdt er één keer per uur een Arriva-trein tussen de drie steden. “Die verdubbeling wordt zeer waarschijnlijk het advies van de minister”, aldus burgemeester Cox.

NS-concessie
Volgens hem is nu het belangrijkste doel om de intercity in ieder geval opgenomen te krijgen in de nieuwe NS-concessie die loopt van 2025 tot en met 2035. Een ander mogelijkheid is een losse concessie zoals die ook geldt voor de intercity Eindhoven-Venlo-Düsseldorf.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen