Overslaan en naar de inhoud gaan

Experts eindelijk aan de slag met overlast vliegtuigen

Geplaatst opdinsdag 18 februari 2020 - 20:35

Een groepje Nederlandse en Belgische experts, dat oplossingen moet bedenken voor de geluidsoverlast in Eijsden van vliegveld bij Bierset bij Luik, is in januari eindelijk voor het eerst bij elkaar gekomen.

"Hun plannen worden momenteel verder uitgewerkt. Daarbij gaat het om haalbaarheid en impact", zo antwoordt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

Volle agenda's
De minister erkent dat het lang heeft geduurd voor de experts een eerste keer samen kwamen. Want al in september vorig jaar werd de werkgroep aangekondigd. Maar de volle agenda's van de betrokkenen maakten het niet eerder mogelijk om samen te komen, aldus de minister. In het voorjaar vindt een tweede bijeenkomst plaats.

Expertbijeenkomsten
Hoelang het hele proces gaat duren, zegt Van Nieuwenhuizen niet te kunnen voorspellen. "Het is nog niet duidelijk hoeveel expertbijeenkomsten nodig zijn. Ik doe mijn uiterste best om de maatregelen voor verbetering zo spoedig mogelijk in werking te laten treden."

Grondgebied
In 2013 spraken Nederland en België af dat vliegtuigen van Maastricht Aachen Airport als het nodig is een klein stukje over Voeren en Eben-Emael in België mogen vliegen. In ruil daarvoor mogen vliegtuigen van Bierset over Eijsdens grondgebied vliegen.

Overlast
Dat leidt in Eijsden tot veel overlast, met name omdat er op de luchthaven van Luik ook 's nachts gevlogen wordt. Diverse gesprekken met de verantwoordelijke autoriteiten in België hebben tot nu toe niet tot een echte verbetering geleid. Vandaar nu de expertgroep.

Idealiter wil Van Nieuwenhuizen terug naar de situatie van voor 2013.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen