Overslaan en naar de inhoud gaan

Expert: Zo kunnen voetbalrellen voorkomen worden

Geplaatst opmaandag 1 november 2021 - 21:36

Er is een ketenaanpak nodig van clubs, overheidspartijen en de KNVB om voetbalhooligans te vinden en ze aan te pakken. Dat vindt Frank Wijnveld, die gespecialiseerd is het op het gebied van veiligheid in voetbalstadions.

Wijnveld doet zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten Sport naar aanleiding van de rellen bij MVV tegen Roda JC.

Harde kern
Volgens Wijnveld, die onder meer betrokken was bij de veiligheid rondom het afgelopen EK, is het een combinatie van factoren die ervoor heeft gezorgd dat het afgelopen vrijdag misging in Maastricht. "We hebben meer incidenten gezien bij deze wedstrijd in het verleden. Daarnaast ligt het ook aan de hardware, wat wil zeggen dat het stadion (De Geusselt red.) beter kan qua lay-out, aanrijdroute en afscheiding en afscherming van uitsupporters." Volgens Wijnveld heeft ook het coronavirus zijn invloed gehad. "Voor het coronavirus hadden clubs veel kennis opgebouwd over de harde kern. We hadden het goed voor elkaar voor corona, maar we zien het geweld nu weer terugkeren."

Ketenaanpak
Volgens de professional is er een plan nodig om de relschoppers te pakken. "Een ketenaanpak is daarvoor nodig. De clubs, overheidspartijen en KNVB moeten samenwerken om de juiste mensen te vinden en aan te pakken." Volgens Wijnveld heeft het ook met vriendschapsbanden te maken met andere clubs. "Het gaat om een aanwijsbare groep die niet alleen binnen het stadion, maar ook buiten het stadion bezig. In Limburg is er een actieve uitwisseling van supporters die ook naar België en Duitsland, en andersom."

Baas
Volgens Wijnveld moet ook worden gekeken naar het aanpassen van stadions. "Clubs zijn niet meer basis in eigen stadions. Maar we moeten stadions niet gaan aanpassen op supporters die met een andere reden naar het stadion komen." De veiligheidsprofessional voelt dan ook niet veel voor het verhogen van de hekken langs de rand van het veld. "We willen dat voetbal toegankelijk zijn en in Engeland zijn mensen omgekomen door hoge hekken."

Financieel
Paul Depla, burgemeester van Breda, schuift namens de 'voetbalburgemeesters' vaker aan in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid. Hij pleitte maandagochtend in De Volkskrant dat clubs een deel van hun budget verplicht moeten toekennen aan de veiligheid in de stadions. "Je moet het serieuze financiële aandacht geven. Ik vind dat Depla doel treft. Doordat hij in de regiegroep zit, kan hij eenvoudiger voorschriften maken."

Één ding wil Wijnveld voorkomen: het spelen zonder publiek. "Ik vind dat capituleren voor een kleine groep types die niet voor de wedstrijd komen."

Treurig
Tom Daemen, oud-speler van MVV en voormalig commercieel manager, keek met afgrijzen naar de beelden van afgelopen vrijdag. "Het is jammer en treurig. Er was een mooie volgepakt huis met een mooie sfeeractie. Er is rivaliteit, maar dit was de verkeerde rivaliteit." Daemen pleit er niet voor om uitpubliek te weren. "Dat is de makkelijkste oplossing", aldus Daemen.

Lees ook: Agenten en stewards gewond bij rellen derby MVV-Roda JC

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen