Overslaan en naar de inhoud gaan

Experiment mislukt: Stella Maris stopt onderwijsvernieuwing

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2020 - 5:57

Het experiment met de onderwijsvernieuwing die het Stella Maris College in Meerssen in 2016 groot invoerde blijkt mislukt.

De middelbare school trekt de stekker uit het Gepersonaliseerd Leren (GPL).

Brief
Uit een nieuwsbrief van eind januari gericht aan de ouders laat het Stella Maris College weten dat regulier onderwijs en GPL 'steeds meer naar elkaar toe zullen gaan groeien.' Een woordvoerder van overkoepelende scholenorganisatie bevestigt dat: "We stoppen met de methode Kunskapsskolan. We leggen de nadruk op gezamenlijk leren in plaats van het meer individuele leren, wat centraal staat bij het GPL."

Methode
In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (GPL) in, gebaseerd op de Zweedse Kunskapsskolan-methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Video: L1

Zeer zwak
De school werd afgelopen zomer op de vingers getikt door de onderwijsinspectie, die de school classificeerde als zeer zwakke school. De inspectie gaf de school een jaar de tijd om drastische verbeteringen door te voeren. Daar blijkt de afschaffing de methode Kunskapsskolan dus één van. "Voor de leerlingen betekent dit dat de school, mede op basis van het inspectierapport, het onderwijs zo heeft aangepast dat we kunnen garanderen dat het voldoet aan de maatschappelijke eisen", aldus de woordvoerder. Begin april start de inspectie met een vervolgonderzoek, het rapport dat hier uit zal vloeien wordt rond de zomer verwacht.

Lees ook: Inspectie: 'Stella Maris College zeer zwakke school'

Angstcultuur
Een ander opvallend punt uit het destijds gepubliceerde inspectierapport was de angstcultuur die binnen het personeel heerst op de school. Volgens diverse leerkrachten is de sfeer nog steeds ondermaats. Het LVO erkent dit gegeven. " We zijn ons onderwijs stap voor stap aan het verbeteren, een heel intensief proces." aldus het LVO "Het is logisch dat sommige collega's zich daar tijdelijk ongerust over voelen".

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen