Overslaan en naar de inhoud gaan

Experiment mislukt: Stella Maris stopt onderwijsvernieuwing

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2020 - 5:57

Het experiment met de onderwijsvernieuwing die het Stella Maris College in Meerssen in 2016 groot invoerde blijkt mislukt.

De middelbare school trekt de stekker uit het Gepersonaliseerd Leren (GPL).

Brief
Uit een nieuwsbrief van eind januari gericht aan de ouders laat het Stella Maris College weten dat regulier onderwijs en GPL 'steeds meer naar elkaar toe zullen gaan groeien.' Een woordvoerder van overkoepelende scholenorganisatie bevestigt dat: "We stoppen met de methode Kunskapsskolan. We leggen de nadruk op gezamenlijk leren in plaats van het meer individuele leren, wat centraal staat bij het GPL."

Methode
In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (GPL) in, gebaseerd op de Zweedse Kunskapsskolan-methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Video: L1

Zeer zwak
De school werd afgelopen zomer op de vingers getikt door de onderwijsinspectie, die de school classificeerde als zeer zwakke school. De inspectie gaf de school een jaar de tijd om drastische verbeteringen door te voeren. Daar blijkt de afschaffing de methode Kunskapsskolan dus één van. "Voor de leerlingen betekent dit dat de school, mede op basis van het inspectierapport, het onderwijs zo heeft aangepast dat we kunnen garanderen dat het voldoet aan de maatschappelijke eisen", aldus de woordvoerder. Begin april start de inspectie met een vervolgonderzoek, het rapport dat hier uit zal vloeien wordt rond de zomer verwacht.

Lees ook: Inspectie: 'Stella Maris College zeer zwakke school'

Angstcultuur
Een ander opvallend punt uit het destijds gepubliceerde inspectierapport was de angstcultuur die binnen het personeel heerst op de school. Volgens diverse leerkrachten is de sfeer nog steeds ondermaats. Het LVO erkent dit gegeven. " We zijn ons onderwijs stap voor stap aan het verbeteren, een heel intensief proces." aldus het LVO "Het is logisch dat sommige collega's zich daar tijdelijk ongerust over voelen".

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen