Overslaan en naar de inhoud gaan

Experiment: bijna 200 zalmpjes in de Geul voorzien van GPS

Geplaatst opwoensdag 27 september 2017 - 18:22

Bureau Natuurbalans heeft 180 zalmpjes in de Geul voorzien van een eigen volgsysteem.

Dit is een nieuw onderdeel in het experiment van de herintroductie van de Atlantische zalm in het Limburgse water, meldt Waterschap Limburg.

Paren
Met de zogenaamde RFID-tag willen de onderzoekers informatie inwinnen over wat de zalmpjes doen en waar zij naartoe gaan. Naar verwachting zullen zij komend voorjaar naar zee trekken en komen zij over een aantal jaren terug naar de Geul om te paren. Dit kan dan worden geregistreerd door antennes die in de Geul zijn geplaatst om de RFID-tags te signaleren.

Onderzoek
Op 24 mei zijn Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en Stichting Visstandbeheercommissie Geul & Zijbeken gestart met de eerste uitzet van honderden jonge zalmpjes. Tot hun grote verbazing werden er twee een maand later aangetroffen in de Geul. Bijzonder, omdat de vissen normaal niet ver van hun 'woonplaats' afgaan. Zij waren nu bijna twee kilometer opwaarts gezwommen.

Geul
Bijna 400 visjes werden maandag en dinsdag teruggevangen en door de Universiteit van Namen nauwkeurig gemeten en gewogen. Uit de eerste resultaten van het experiment blijkt dat de zalmpjes het geweldig doen in de Geul. Het officiële rapport van de Universiteit van Namen zal eind dit jaar verschijnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen