Overslaan en naar de inhoud gaan

Experiment: bijna 200 zalmpjes in de Geul voorzien van GPS

Geplaatst opwoensdag 27 september 2017 - 18:22

Bureau Natuurbalans heeft 180 zalmpjes in de Geul voorzien van een eigen volgsysteem.

Dit is een nieuw onderdeel in het experiment van de herintroductie van de Atlantische zalm in het Limburgse water, meldt Waterschap Limburg.

Paren
Met de zogenaamde RFID-tag willen de onderzoekers informatie inwinnen over wat de zalmpjes doen en waar zij naartoe gaan. Naar verwachting zullen zij komend voorjaar naar zee trekken en komen zij over een aantal jaren terug naar de Geul om te paren. Dit kan dan worden geregistreerd door antennes die in de Geul zijn geplaatst om de RFID-tags te signaleren.

Onderzoek
Op 24 mei zijn Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en Stichting Visstandbeheercommissie Geul & Zijbeken gestart met de eerste uitzet van honderden jonge zalmpjes. Tot hun grote verbazing werden er twee een maand later aangetroffen in de Geul. Bijzonder, omdat de vissen normaal niet ver van hun 'woonplaats' afgaan. Zij waren nu bijna twee kilometer opwaarts gezwommen.

Geul
Bijna 400 visjes werden maandag en dinsdag teruggevangen en door de Universiteit van Namen nauwkeurig gemeten en gewogen. Uit de eerste resultaten van het experiment blijkt dat de zalmpjes het geweldig doen in de Geul. Het officiële rapport van de Universiteit van Namen zal eind dit jaar verschijnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen