Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Experiment: bijna 200 zalmpjes in de Geul voorzien van GPS

Geplaatst opwoensdag 27 september 2017 - 18:22

Bureau Natuurbalans heeft 180 zalmpjes in de Geul voorzien van een eigen volgsysteem.

Dit is een nieuw onderdeel in het experiment van de herintroductie van de Atlantische zalm in het Limburgse water, meldt Waterschap Limburg.

Paren
Met de zogenaamde RFID-tag willen de onderzoekers informatie inwinnen over wat de zalmpjes doen en waar zij naartoe gaan. Naar verwachting zullen zij komend voorjaar naar zee trekken en komen zij over een aantal jaren terug naar de Geul om te paren. Dit kan dan worden geregistreerd door antennes die in de Geul zijn geplaatst om de RFID-tags te signaleren.

Onderzoek
Op 24 mei zijn Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en Stichting Visstandbeheercommissie Geul & Zijbeken gestart met de eerste uitzet van honderden jonge zalmpjes. Tot hun grote verbazing werden er twee een maand later aangetroffen in de Geul. Bijzonder, omdat de vissen normaal niet ver van hun 'woonplaats' afgaan. Zij waren nu bijna twee kilometer opwaarts gezwommen.

Geul
Bijna 400 visjes werden maandag en dinsdag teruggevangen en door de Universiteit van Namen nauwkeurig gemeten en gewogen. Uit de eerste resultaten van het experiment blijkt dat de zalmpjes het geweldig doen in de Geul. Het officiële rapport van de Universiteit van Namen zal eind dit jaar verschijnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen