Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Experiment: bijna 200 zalmpjes in de Geul voorzien van GPS

Geplaatst opwoensdag 27 september 2017 - 18:22

Bureau Natuurbalans heeft 180 zalmpjes in de Geul voorzien van een eigen volgsysteem.

Dit is een nieuw onderdeel in het experiment van de herintroductie van de Atlantische zalm in het Limburgse water, meldt Waterschap Limburg.

Paren
Met de zogenaamde RFID-tag willen de onderzoekers informatie inwinnen over wat de zalmpjes doen en waar zij naartoe gaan. Naar verwachting zullen zij komend voorjaar naar zee trekken en komen zij over een aantal jaren terug naar de Geul om te paren. Dit kan dan worden geregistreerd door antennes die in de Geul zijn geplaatst om de RFID-tags te signaleren.

Onderzoek
Op 24 mei zijn Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en Stichting Visstandbeheercommissie Geul & Zijbeken gestart met de eerste uitzet van honderden jonge zalmpjes. Tot hun grote verbazing werden er twee een maand later aangetroffen in de Geul. Bijzonder, omdat de vissen normaal niet ver van hun 'woonplaats' afgaan. Zij waren nu bijna twee kilometer opwaarts gezwommen.

Geul
Bijna 400 visjes werden maandag en dinsdag teruggevangen en door de Universiteit van Namen nauwkeurig gemeten en gewogen. Uit de eerste resultaten van het experiment blijkt dat de zalmpjes het geweldig doen in de Geul. Het officiële rapport van de Universiteit van Namen zal eind dit jaar verschijnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen