Overslaan en naar de inhoud gaan

'Exotische insecten blijven toenemen'

Geplaatst opvrijdag 9 augustus 2019 - 12:12

De intocht van exotische insecten zal alleen maar toenemen.

Dat stelt hoogleraar Rob Leuven van de Radboud Universiteit.

Internationale handel
Globalisering en de toegenomen internationale handel is de grootste oorzaak. "Vooral door de import van sierteelt en potplanten komen veel exotische insecten naar Nederland", stelt de deskundige uit Kerkrade.

Afrikaanse mot
Hij reageert daarmee op de ontdekking van de Afrikaanse mot. Deze mot is met rozen uit Kenia in Nederland terecht gekomen en is schadelijk voor de paprikateelt.

Overlast
Eerder werd ook al de noodklok geluid over de soorten als de tijgermug, buxusmot en de plaagmier. "Maar er zijn veel meer soorten die binnendringen", zegt de hoogleraar. "In Europa zijn er zo’n 12.000 tot 13.000 insecten, schimmels, dieren en planten die hier niet thuishoren. 1 op de 10 zorgt voor overlast."

De Buxusmot.
Foto: iStock

Opwarming aarde
Veel soorten, waaronder de Afrikaanse mot, komen uit tropische of subtropische gebieden. "Die kunnen nu alleen maar overleven in kassen", aldus Leuven. “Maar door de opwarming van de aarde zien we dat soorten nu ook langer buiten kunnen overleven."

Overleven
Toch zullen de meeste soorten zich op korte termijn niet in Nederland kunnen overleven. "Maar op langere termijn zou dat wel kunnen."

Betere controle
Om de exoten buiten de deur te houden, moet import van planten beter gecontroleerd worden. "Nu wordt maar een klein deel van bijvoorbeeld rozen of andere sierplanten gecontroleerd. Dat is niet genoeg." Dat blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Die controleerde in 2019 slechts drie keer partijen rozen op Maastricht Aachen Airport.

"Eigenlijk zouden de producten al in het land van herkomst gecontroleerd moeten worden. Dat gebeurt nu onvoldoende", zegt Leuven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen