Overslaan en naar de inhoud gaan

Exitpolls Europese verkiezingen: drie Limburgers gekozen

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 21:33

Drie Limburgers zullen op basis van de exitpolls na de Europese verkiezingen van donderdag plaatsnemen in het Europees Parlement.

De Partij van de Arbeid werd de grote winnaar van de verkiezingen en lijkt vijf zetels in Brussel te mogen bemannen.

Comeback
Dat zou betekenen dat naast lijsttrekker en Spitzenkandidaat Frans Timmermans ook oud-wethouder Vera Tax van Venlo een zetel toebedeeld krijgt.
Voor Tax zou het haar comeback in de actieve politiek betekenen nadat ze in 2017 afscheid nam als wethouder in Venlo. Ze stapte op omdat zij zich politiek verantwoordelijk voelde voor het miljoenentekort bij de zorguitgaven van de gemeente. In maart van dit jaar werd zij met voorkeurstemmen opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Maar vooraf had zij al laten weten niet terug in de gemeenteraad te keren. Sinds ongeveer een half jaar is Tax zorgdirecteur bij hulpinstelling Boei.

Timmermans-effect
Volgens opiniepeiler Maurice de Hond heeft het
'Timmermans-effect' veel kiezers weggetrokken bij andere partijen. Zo switchte van de kiezers die bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog GroenLinks stemden 19 procent naar de PvdA, van D66 14 procent, van de SP 12 procent en van 50PLUS 11 procent.

Lenaers
Voor het CDA mag Jeroen Lenaers opnieuw afreizen naar Brussel. De politicus uit Stramproy staat tweede op de lijst van de christendemocraten, die in de exitpolls op vier zetels uitkomen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen