Overslaan en naar de inhoud gaan

Exitpolls Europese verkiezingen: drie Limburgers gekozen

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 21:33

Drie Limburgers zullen op basis van de exitpolls na de Europese verkiezingen van donderdag plaatsnemen in het Europees Parlement.

De Partij van de Arbeid werd de grote winnaar van de verkiezingen en lijkt vijf zetels in Brussel te mogen bemannen.

Comeback
Dat zou betekenen dat naast lijsttrekker en Spitzenkandidaat Frans Timmermans ook oud-wethouder Vera Tax van Venlo een zetel toebedeeld krijgt.
Voor Tax zou het haar comeback in de actieve politiek betekenen nadat ze in 2017 afscheid nam als wethouder in Venlo. Ze stapte op omdat zij zich politiek verantwoordelijk voelde voor het miljoenentekort bij de zorguitgaven van de gemeente. In maart van dit jaar werd zij met voorkeurstemmen opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Maar vooraf had zij al laten weten niet terug in de gemeenteraad te keren. Sinds ongeveer een half jaar is Tax zorgdirecteur bij hulpinstelling Boei.

Timmermans-effect
Volgens opiniepeiler Maurice de Hond heeft het
'Timmermans-effect' veel kiezers weggetrokken bij andere partijen. Zo switchte van de kiezers die bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog GroenLinks stemden 19 procent naar de PvdA, van D66 14 procent, van de SP 12 procent en van 50PLUS 11 procent.

Lenaers
Voor het CDA mag Jeroen Lenaers opnieuw afreizen naar Brussel. De politicus uit Stramproy staat tweede op de lijst van de christendemocraten, die in de exitpolls op vier zetels uitkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen