Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Exitpolls Europese verkiezingen: drie Limburgers gekozen

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 21:33

Drie Limburgers zullen op basis van de exitpolls na de Europese verkiezingen van donderdag plaatsnemen in het Europees Parlement.

De Partij van de Arbeid werd de grote winnaar van de verkiezingen en lijkt vijf zetels in Brussel te mogen bemannen.

Comeback
Dat zou betekenen dat naast lijsttrekker en Spitzenkandidaat Frans Timmermans ook oud-wethouder Vera Tax van Venlo een zetel toebedeeld krijgt.
Voor Tax zou het haar comeback in de actieve politiek betekenen nadat ze in 2017 afscheid nam als wethouder in Venlo. Ze stapte op omdat zij zich politiek verantwoordelijk voelde voor het miljoenentekort bij de zorguitgaven van de gemeente. In maart van dit jaar werd zij met voorkeurstemmen opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Maar vooraf had zij al laten weten niet terug in de gemeenteraad te keren. Sinds ongeveer een half jaar is Tax zorgdirecteur bij hulpinstelling Boei.

Timmermans-effect
Volgens opiniepeiler Maurice de Hond heeft het
'Timmermans-effect' veel kiezers weggetrokken bij andere partijen. Zo switchte van de kiezers die bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog GroenLinks stemden 19 procent naar de PvdA, van D66 14 procent, van de SP 12 procent en van 50PLUS 11 procent.

Lenaers
Voor het CDA mag Jeroen Lenaers opnieuw afreizen naar Brussel. De politicus uit Stramproy staat tweede op de lijst van de christendemocraten, die in de exitpolls op vier zetels uitkomen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen