Overslaan en naar de inhoud gaan

Exit Mark Verheijen: hoe kon het zo ver komen?

Geplaatst opvrijdag 27 februari 2015 - 12:38

Mark Verheijen maakte vrijdag bekend per direct op te stappen als Tweede Kamerlid. Van peperdure flessen wijn tot een gratis verkiezingsfeest: hoe kon het zo ver komen?

Het opstappen van Verheijen komt ruim twee weken nadat NRC Handelsblad voor het eerst publiceerde over het declaratiegedrag van Verheijen. De krant schreef dat de VVD'er uit Venlo in zijn tijd als gedeputeerde voor duizenden euro's ten onrechte zou hebben gedeclareerd.

Wijn van 127 euro
De details uit het artikel werden breed uitgemeten. Zo declareerde Verheijen een deel van een gepeperde rekening van een etentje met onder anderen Jos van Rey en Piet van Pol. Het gezelschap dronk wijn van 127 euro per fles. Verheijen erkende al dat het anders had gemoeten. "Wijn van 127 euro per fles past niet bij soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt."

Onderzoeken
Het verhaal was aanleiding voor zowel de Provincie als de VVD om een onderzoek in te stellen naar het declaratiegedrag van Verheijen. Premier en partijgenoot Mark Rutte gaf woensdag al aan dat de resultaten van het provinciale onderzoek zouden worden meegenomen in het interne onderzoek.

De VVD concludeert vrijdag dat Verheijen handelde in strijd met het 'integriteitskader' van de VVD. Het hele rapport van de VVD is hier (PDF) te vinden.

Oordeel provinciebestuur
Het provinciebestuur oordeelde afgelopen maandag nog dat Mark Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde geen onterechte declaraties indiende. De Provincie liet een extern onderzoek uitvoeren door Integis. Dat accountantskantoor bekeek de gang van zaken bij 10 declaraties die genoemd werden in het artikel van NRC Handelsblad. Integis concludeerde dat Verheijen de ambtelijke procedures correct heeft gevolgd. Het bureau heeft niet onderzocht of alle declaraties van de VVD'er wel of niet terecht zijn uitbetaald.

Vorig jaar ook al in opspraak
Verheijen raakte eind vorig jaar ook al in opspraak. Weekblad Elsevier schreef toen dat hij geld zou hebben aangenomen van de Roermondse vastgoedondernemer Piet van Pol. Dat deed hij terwijl hij op dat moment ook met Van Pol onderhandelde over de bouw van een bioscoop in Venlo. Verheijen noemde die berichtgeving toen 'feitelijk onjuist'. Hij behield de steun van zijn partij omdat de giften van Van Pol naar de VVD waren gegaan en niet naar Verheijen zelf.

Onophoudelijk onder vuur
Mark Verheijen ligt sinds het verhaal over zijn declaratiegedrag bijna onophoudelijk onder vuur. Zo deed ondernemer Wout Heijmans, eigenaar van horecabedrijf Taurus in Velden, aangifte tegen de VVD'er wegens omkoping. Ook nam het gemor binnen de VVD toe over de reactie van de partijtop op het incident. Zowel premier Mark Rutte als fractievoorzitter Halbe Zijlstra waren er als de kippen bij om de beschuldigingen af te doen als 'opgeblazen'.

Dubbel salaris
En daar bleef het niet bij. Zo bleek afgelopen maandag dat Verheijen na zijn installatie tot Kamerlid in 2012 dubbel salaris opstreek. De eerste halve maand als Kamerlid kreeg hij nog doorbetaald als gedeputeerde. Het ging om een bedrag van zo'n 4000 euro.

Gratis verkiezingsfeestje
Woensdag kwam naar buiten dat Mark Verheijen als gedeputeerde een gratis VVD-verkiezingsfeestje regelde op de Floriade in Venlo. De regeringspartij betaalde daar niets voor, terwijl de expositie sterk afhankelijk was van dergelijke inkomsten. Verheijen twitterde in 2012 nog dat zijn partij de rekening betaalde. Dat blijkt dus niet te kloppen.

Lees op limburger.nl een analyse over de zaak Mark Verheijen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mark Verheijen vol vertrouwen over onderzoek VVD
ANP
'Bonnetjes-controle provincie moet anders'
ANP
Gedeputeerde Kersten: media maken Mark Verheijen kapot
Mark Verheijen streek dubbel salaris op
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen