Overslaan en naar de inhoud gaan

Excuses college Maastricht voor bespioneren ambtenaren

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 19:13

Het stadsbestuur van Maastricht heeft excuses aangeboden voor het bespioneren van ambtenaren van de gemeente.

Wethouder Jim Janssen geeft in een bericht aan de ambtenaren aan dat het college dan ook niet in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. Die oordeelde vorige week dat de gemeente fout heeft gehandeld in een onderzoek naar het lekken van notulen uit een vertrouwelijk beraad.

Mailverkeer onderzocht
De affaire speelde vorig jaar toen de gemeentesecretaris een detectivebureau opdracht gaf om het mailverkeer van zo’n 40 ambtenaren, waaronder leden van de OR, te onderzoeken. Volgens de kantonrechter in Maastricht was er wel een zwaarwegend belang om het lek te onderzoeken, maar stond de manier waarop dat gebeurde in geen verhouding tot het doel.

Lees ook: Rechter: Maastricht heeft fout gehandeld in spionagekwestie

Sorry
Dat die verhouding zoek was, is voor het college reden om 'sorry' te zeggen tegen de ambtenaren. 'Daarom maken we bij dezen excuses aan alle direct betrokkenen, voor wie de impact van de gebeurtenissen het grootst was. Maar ook aan de hele organisatie voor de onrust die daardoor is ontstaan', zo is te lezen in het bericht van Janssen aan de ambtenaren.

Op basis van vertrouwen
Het college geeft aan dat de uitspraak van de rechter 'een goede basis is om verder te gaan met het herstellen van vertrouwen bij onze medewerkers en de medezeggenschap'. Ook geeft zij aan dat de uitspraak in de spionagekwestie geleerd heeft dat men 'op basis van vertrouwen' gaat samenwerken.

Weerstand tegen SSC-ZL
In het ambtenarenapparaat bestond grote weerstand tegen het gezamenlijk administratiekantoor SSC-ZL van de gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht. Vertrouwelijke concept-notulen uit een bestuursvergadering waren gelekt waarin stond dat er onderzocht zou worden of dwarsliggende ambtenaren geschorst of ontslagen zouden kunnen worden. De OR verdedigde het standpunt dat haar leden een beschermde status genieten en dat een onderzoek naar mails van ambtenaren altijd van te voren moet worden gemeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen