Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-woonwagenfamilie doet aangifte tegen burgemeester

Geplaatst opzaterdag 10 december 2016 - 13:03

Een familie die bestaat uit voormalig woonwagenbewoners heeft aangifte van discriminatie gedaan tegen burgemeester van Gennep Peter de Koning.

Dat zegt advocaat van de familie Claudia van Oort in De Gelderlander.

Top X-lijst
Volgens de advocaat zijn haar cliënt en zijn familie ten onrechte door burgemeester Peter de Koning op een zogenaamde Top X-lijst geplaatst, een soort veelplegerslijst. "Als je daarop staat, zit de politie je voortdurend op de huid en word je telkens gecontroleerd. Criterium is dat je in vijf jaar tijd drie onherroepelijke veroordelingen op je naam hebt staan. Maar dat is bij hen helemaal niet het geval."

Het betreft de familie Bakker. Het gezin streek in 2012 neer in Heijen. Daarvoor woonde de familie jarenlang op een woonwagenkamp in Driebergen, maar werd door de gemeente Utrechtse Heuvelrug uitgekocht voor drie ton.

Klein strafblad
Advocate Van Oort bekent dat de familie een 'klein strafblad' heeft. Zo was er in het verleden een knokpartij in een café, die uit de hand liep. Hierbij kreeg een agent in burger rake klappen. "Mijn cliënt werd in dat café uitgemaakt voor van alles en nog wat", legt de raadsvrouw uit. "Het was uitlokking, overigens niet door de agent maar door iemand in zijn gezelschap. Mede daarom heeft de rechter slechts een voorwaardelijk
taakstrafje opgelegd."

Hof
De advocaat zegt op voorhand al te betwijfelen of justitie, die ook betrokken is bij de Top X-lijst, de aangifte van discriminatie wel serieus neemt. "Desnoods dan start ik een artikel 12-procedure om bij het hof alsnog rechtsvervolging af te dwingen. Wij nemen dit wél heel serieus."

Burgemeester Peter de Koning wil vanwege de aangifte en de privacy van de betrokken familie niet reageren.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Burgemeester Gennep wil ook waterpompen bij Paesplas
Bewoners Gennep moeten ruzie om picknickset zelf oplossen
Veiligheidsgevoel inwoners Gennep gedaald
Gennep wil A77 doortrekken naar Brabant
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen