Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-vicepresident Bandidos: 'Het was een rommeltje'

Geplaatst opdonderdag 27 mei 2021 - 15:59

De voormalige vicepresident van de Limburgse Bandidos, Marco H. (54), hoorde het Openbaar Ministerie donderdag een gevangenisstraf van vijf jaar en zeven maanden eisen in de rechtbank in Maastricht. H. reageerde op vragen van de rechters hoe hij achteraf terugkijkt op de periode dat hij vicepresident was in 2014 en 2015: "Het was een rommeltje."

"Heel spijtig dat daar bepaalde dingen gedaan zijn", vertelde H. "Het zijn helaas gedane zaken. Ik had het liever anders gezien."

Zwaarste straffen
Eenzelfde eis formuleerde het OM eerder al tegen een medeverdachte in deze zaak, de 57-jarige Karel V. uit Valkenswaard, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan een poging een lid van een concurrerende motorclub van het leven te beroven. Het tweetal hoorde daarmee de zwaarste straffen eisen in de Bandidoszaak.

Lees ook: Jarenlange celstraffen geƫist tegen top motorclub Bandidos

Echtgenote
Tegen H.'s echtgenote Martha S. (53) eiste het OM donderdag een voorwaardelijke straf van zes maanden en een werkstraf van 120 uur wegens witwassen. Het echtpaar zou ook ruim 165.000 aan zwart geld moeten terugbetalen.

Omvangrijke zaak
In zeventien zittingen buigt de rechtbank in Maastricht zich sinds enkele weken over de omvangrijke zaak rond de Limburgse Bandidos. De 25 verdachten, van wie de meesten lid waren van de motorclub, worden wisselend verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie, openlijke geweldpleging, witwassen, drugshandel en afpersing. Tegen de meeste verdachten heeft het OM zijn strafeisen al geformuleerd, variƫrend van drie maanden cel tot vijf jaar en zeven maanden. Het OM paste een strafvermindering van gemiddeld 20 procent toe omdat de zaak al zes jaar duurt.

Drugshandel
Donderdag was de op een na laatste zittingsdag van de rechtbank, voordat het op 9 juli tot een uitspraak komt. De rechtbank probeerde vooral te achterhalen waar de kloof vandaan kwam tussen inkomsten en uitgaven van het echtpaar H. en S., dat lange tijd in Colombia woonde en daar een bedrijf in Chinese bonen en fruit had. Maar volgens het OM verdiende H. fors aan drugshandel. Tijdens de laatste zittingsdag op vrijdag houdt advocate Gitte Stevens van het echtpaar haar pleidooi.

H. zit momenteel in voorarrest in het Belgische Hasselt voor een andere drugszaak. Samen met zijn vrouw heeft hij inmiddels een bedrijf in Spanje, waar hij lid is van de (Spaanse) Bandidos.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen