Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-gevangenen gaan té vaak weer de fout in

Geplaatst opdonderdag 4 oktober 2018 - 16:05

Een grote club met instellingen in Zuid-Limburg zet donderdag de handtekening onder een samenwerkingsverband dat moet voorkomen dat ex-gedetineerden weer de fout in gaan.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 45% van de ex-gedetineerden binnen twee jaar weer de mist in gaan als ze uit de gevangenis komen. Het zogeheten 'Van der Staaij project' gaat proberen dat aantal terug te dringen door een beter vangnet voor ex-gevangenen te creëren. Iemand die uit de gevangenis komt heeft namelijk vaak geen woning, geld of sociaal vangnet.

Eenzaam
Ex-gedetineerde Roy uit Brunssum kwam vrij en merkte dat hij helemaal niks meer had. "In de gevangenis is het eenzaam. Je merkt gewoon dat de tijd voor jou stilstaat en dat de wereld verder gaat," vertelt Roy. "Ik kwam buiten. Ik was wel blij, maar ik merkte ook dat ik niks meer had. Ik was dakloos met
m'n paar tassen. Daar zat m'n hele leven in. Ik was best wel bang."

Toekomst
Roy hoopt in de toekomst een woning en werk te vinden om zijn leven weer op de rit te krijgen. Het samenwerkingsproject moet daar in de toekomst aan bijdragen door ex-gedetineerden beter te begeleiden.

Unieke samenwerking
De samenwerking tussen onder meer de gevangenis in Sittard, Veiligheidshuis Parkstad, Zorggroep Triade, Stichting Exodus en woningbouwverenigingen is uniek in Nederland. Het project krijgt een subsidie van twee jaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen