Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-burgemeester Weert rechter bij Raad van State

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 11:04

Oud-burgemeester Jacques Niederer (60) van Weert wordt rechter bij de Raad van State.

Koning Willem-Alexander heeft de in Weert geboren Niederer deze week beëdigd tot staatsraad. Hij gaat op 1 maart aan de slag.

Koninginnedag
Niederer was burgemeester van Weert tussen 2005 en 2011. In dat laatste jaar ontving Niederer de koninklijke familie om Koninginnedag in Weert te vieren. Als burgemeester van Roosendaal ontving hij de koning en zijn echtgenote Koningin Máxima nog een keer, tijdens hun provinciale tour in 2013.

Bestuursrechter
De Raad van State is de hoogste bestuursrechter van Nederland. Als rechter bij dit orgaan buigt Niederer zich over geschillen tussen de overheid en burgers.

1531
Keizer Karel V richtte de Raad van State in 1531 op. Het is een van de oudste nog functionerende regeringsorganen ter wereld.

Koning Willem-Alexander is voorzitter van de Raad van State, maar de daadwerkelijke leiding ervan ligt in handen van de vicepresident. Sinds 2018 is dat Thom de Graaf. Ook koningin Máxima is lid van de Raad van State. Zodra zij 18 jaar is, neemt ook kroonprinses Amalia er zitting in.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen