Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-bestuurder Vitaal Wonen houdt zijn mond

Geplaatst opzaterdag 11 april 2015 - 10:59

De ontslagen bestuurder van Vitaal Wonen Noël P. is na drie dagen verhoor over fraude bij de woningcorporatie in Limbricht weer op vrije voeten gesteld.

Op advies van zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen heeft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht.

Geen verklaring afgelegd
Noël P. en zijn vader en oud-directeur van Vitaal Wonen Jos P. worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, verduistering en oplichting van de woningstichting. Noël P., de hoofdverdachte, heeft de afgelopen dagen geen verklaring afgelegd tegenover de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) op uitdrukkelijk advies van zijn advocaat.

Verdenkingen niet onderbouwd
Van Berge Henegouwen uit zijn ongenoegen over het feit dat ruim een jaar na de FIOD-invallen op vijf plaatsen in Limburg in verband met dit fraude- onderzoek, nog geen enkel stuk is verstrekt waarin de verdenkingen worden onderbouwd.
"Het Openbaar Ministerie en de FIOD hanteren de gebruikelijke strategie van het tot de enkel afbranden en beschuldigen van verdachten, en een jaar later hebben ze niets laten zien waaruit die beschuldigingen bestaan."

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op het onroerend goed en de bankrekeningen van de oud-directeuren.

Tactische overwegingen
Het Functioneel Parket onderzoekt de complexe fraude- en milieuzaken, en die nemen vaak vele maanden in beslag, zo verklaart een woordvoerster de lange tijdsduur.
Uit tactische overwegingen is in dit onderzoek ervoor gekozen om in de afrondende fase de verdachten te verhoren, aldus de zegsvrouw van het Openbaar Ministerie.

400 gevallen van zelfverrijking
Volgens de interim-directie van VitaalWonen hebben de beide verdachten de corporatie voor 1,3 miljoen euro opgelicht, een bedrag dat via een civiele procedure wordt teruggeclaimd. De dagvaarding spreekt van vierhonderd gevallen van zelfverrijking.

Op rekening van Vitaal Wonen
Onder meer reizen, diners, gedeeltelijke inrichting van de privéwoning en oprichtingskosten van twee privébedrijven van Noël P. kwamen voor rekening van Vitaal Wonen. De directeur heeft volgens die dagvaarding 'geen mogelijkheid onbenut gelaten om zich privé te laten fêteren en zichzelf ten koste van Vitaal Wonen te verrijken'.

Vitaal Wonen onder toezicht
De kosten van het onderzoek naar de malversaties en de juridische procedures hebben de vermogenspositie van VitaalWonen zodanig aangetast dat de corporatie onder verscherpt toezicht is geplaatst van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vitaal Wonen Limbricht
Gevangenisstraf voor fraude bij woningstichting
Ex-directeur Vitaal Wonen opgepakt
Vitaal Wonen claimt 1,3 miljoen van ex-directeur
Verduistering, diefstal, witte boorden criminaliteit, fraude, stock
OM: directeuren stalen tonnen van woningstichting
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen