Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-baas Marres gunde opdrachten vaak aan partner

Geplaatst opmaandag 17 augustus 2015 - 14:09

Guus Beumer, oud-directeur van kunstcentrum Marres in Maastricht, heeft 29 keer met overheidsgeld een opdracht gegund aan het bedrijf van zijn partner.

Overal waar Beumer sinds 2001 als curator of directeur de scepter zwaaide, gingen opdrachten naar EventArchitectuur, het bureau van levenspartner Herman Verkerk. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC.

Artistieke redenen
Voor de keuze voor Verkerk zouden er telkens artistieke redenen zijn. Andere architecten konden in de regel niet meedingen naar de opdrachten. De verwevenheid tussen Beumer en Verkerk kwam in 2011 voor het eerst in het nieuws. Het bleef zonder gevolg voor Beumer, die toen nog in museumdirecteur in Maastricht was. In 2013 werd hij directeur van Het Nieuwe Instituut, de opvolger van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Nog een opdracht
Direct na zijn benoeming werd Verkerk ook actief onder de paraplu van Het Nieuwe Instituut. En deze zomer gaf Beumer het bedrijf van zijn partner opnieuw een opdracht van 35.000 euro om een mode-expositie te ontwerpen. Het instituut ontvangt subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Rotterdam.

De raad van toezicht van het instituut heeft de recente opdracht goedgekeurd. Minister Jet Bussemaker vindt dat de raad van toezicht 'uiterst zorgvuldig' is geweest.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Guus Beumer
CDA: weer vragen over omstreden opdrachten Guus Beumer
Wereldberoemde chefkok met eigen expositie naar Maastricht
Steun voor kunstcentrum Marres
Kleurrijke muren in cultuurhuis Marres zijn weer wit
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen