Overslaan en naar de inhoud gaan

Evenementensector: op water en brood hopen op betere tijden

Geplaatst opdinsdag 1 september 2020 - 15:23

Al een half jaar zijn de inkomsten voor veel evenementenorganisaties en artiesten nagenoeg opgedroogd. Een enkeling gaat stug door of heeft een klein beetje hoop dat het straks makkelijker wordt om in ieder geval buiten nog iets te kunnen organiseren. De meesten hebben echter allang een streep getrokken door 2020 en zitten op water en brood te hopen op betere tijden in 2021.

"Die anderhalve meter zal er niet uitgaan, maar je hoopt toch dat ze er in de buitenlucht wat soepeler mee zouden kunnen omgaan. Volgens mij is de kans op besmetting in de buitenlucht vele malen lager." Rob Knubben van boekingsbureau Nr. Eins heeft een stal aan artiesten, zoals Beppie Kraft, Marleen Rutten of de Schintaler. Knubben regelt ze voor allerlei feesten, festivals en andere gelegenheden. Vooral in Limburg en delen van Duitsland. Maar momenteel dus niet.

Omboeken
"Sinds maart staat het vrijwel compleet stil. We deden nog wel wat in de privésfeer, maar met het nieuwe maximum van zes mensen thuis, is dat ook afgelopen. Boekingen tot en met oktober zijn al verplaatst naar volgend jaar. We gaan nu ook onze klanten die artiesten in november en december hebben geboekt benaderen met de vraag of we ze al kunnen omboeken naar volgend jaar."

Het betekent dat ze bij Nr. Eins de broekriem flink hebben moeten aantrekken. "We hebben intern wat gereorganiseerd en zijn nu nog met z'n drieën. We nemen genoegen met een lagere vergoeding en proberen wat andere inkomsten te vinden. Maar als bedrijf moeten we geld gaan lenen. Samen met het steunpakket van de overheid redden we het dan tot volgend jaar augustus. Maar als er dan niets is veranderd, is het afgelopen met ons bedrijf."

Niet aan tornen
Ook André Rieu staat stil met zijn orkest. Al een half jaar geen inkomsten, maar wel 120 mensen in vaste dienst. Toch weigert de wereldberoemde violist zijn concept aan te passen. "Nee daar is mijn vader heel duidelijk over", zegt zoon Pierre Rieu die het bedrijf samen met zijn vader leidt. "We hebben een concept en daar valt niet aan te tornen. Dat betekent: een sfeer creëren waar 12.500 mensen een vast onderdeel van zijn. Voor minder doen we het niet en kunnen we het niet."

Rieu heeft geen enkele hoop op snelle versoepelingen van de corona-maatregelen. "Ik ben heel blij met het steunpakket van de overheid, maar dat loopt dus al tot en met juni volgend jaar. Dat is op zichzelf positief, maar ook negatief want de inschatting is blijkbaar dat we tot dan zeker nog met de coronamaatregelen te maken hebben."

Plezier en drukte
Ook bij Magisch Maastricht is publiek een belangrijk onderdeel van het winterse evenement. "Het zal een aangepaste versie worden, want het evenement zoals we het gewend zijn, is niet haalbaar", zegt Ralph Bastiaens van Magisch Maastricht. "Bij ons gaat het om de sfeer, het plezier én de drukte. Daarbij kan de anderhalve meter niet gehandhaafd worden. Je kunt dan wel verschillende regels bedenken, maar de mensen moeten ze ook naleven en dat is gewoon niet te doen."

Het is overigens nog niet eens duidelijk of Magisch Maastricht er komt, in welke vorm dan ook. "We zijn nog in overleg met de gemeente en bekijken mogelijke oplossingen. Mochten we groen licht krijgen dan gaan we kijken hoe we dit evenement gaan opzetten, maar evenementen van zo’n grote omvang kun je niet coronaproof maken. Maar het is allemaal nog zó onzeker. En wij willen geen groot financieel risico gaan dragen. Niet alleen.”

Interclassics
Een ander groot evenement in het Maastrichtse Mecc is de jaarlijkse autobeurs Interclassics, ieder jaar in januari. "Hij gaat gewoon door", zegt Erik Panis van Interclassics resoluut. "We hebben voldoende aanmeldingen, we kunnen ook evenveel stands als andere jaren kwijt. Daar verandert eigenlijk niet zo veel aan. De vraag is alleen: wat doet het publiek? Een groot deel van onze bezoekers is 50-plus. Komen die of blijven die thuis? Houden ze zich aan looproutes, wat doen ze als er bijvoorbeeld een mondkapjesplicht komt of als er met tijdsloten gewerkt gaat worden. Maar we gaan hem gewoon organiseren."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen