Overslaan en naar de inhoud gaan

Evenementenbouwer Interal TC kijkt uit naar coronavaccin

Geplaatst opwoensdag 14 oktober 2020 - 6:17

Evenementenbouwer Interal TC kijkt reikhalzend uit naar een effectief coronavaccin dat een einde maakt aan het verbod op grote evenementen.

Het bedrijf in Venray maakt metalen constructies voor de bevestiging van licht- en geluidseffecten die wereldwijd hun plek vinden op gigantische podia. Maar nu even niet, dus moet Interal TC alle zeilen bijzetten om de 30 medewerkers aan de slag te houden.

Evenementenverbod
Frank Claessens, mede-eigenaar van Interal, geeft de moed niet snel op. Net als zijn medewerkers. De productie van de zogeheten truss-constructies staat momenteel onder druk omdat door de uitbraak van het coronavirus geen grote evenementen zijn toegestaan. Niet in Nederland, niet in Europa, vrijwel nergens is de wereld. De vraag naar de ingenieuze aluminium bouwsels uit Venray is bijna stil komen te liggen. Even geen Rammstein of DJ Martin Garrix. Helemaal niets. Dat kleinere en afgeslankte evenementen van het kabinet toch nog tot 30 bezoekers mogen ontvangen, helpt een grote speler als Interal ook niet echt.

Topjaar
En dat alles terwijl 2020 een heus topjaar beloofde te worden. "We hadden opdrachten voor het Eurovisie Songfestival, het Europees Kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen in Tokio, de concerten van de Vrienden van Amstel, de wereldtentoonstelling in Dubai, ga zo maar door", zegt Frank Claessens.

Samen met twee kompanen liet hij Interal groeien na de overname in 2003. Met een vliegende start bouwden ze het bedrijf uit. Van 10 medewerkers naar 30 man personeel nu. Claessens: "We produceren nu dertig keer zo veel. We zijn een van Europa's grootste leveranciers van trussen. We verkopen en verhuren. We hebben in totaal 22 kilometer aan truss-lengte op voorraad en zo'n 150 aluminium cirkels met een diameter van 1 tot 50 meter."

Personeel uitlenen
Na dit succesverhaal, heerst er op dit moment berusting in Venray. Claessens: "De beurzen zijn dicht, de theaters blijven beperkt open, de grote shows zijn allemaal afgelast. We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Onze omzet is teruggevallen naar 10 procent ten opzichte van 2019. We hebben gezocht naar oplossingen. De helft van het personeel hebben we uitgeleend aan onze buurman. Daar kunnen ze op dit moment kozijnen assembleren. Verder maken we optimaal gebruik van de steunmaatregelen van de overheid."

Bij Interal vinden ze dat tijdens de coronacrisis erg veel aandacht uitgaat naar de gedupeerde horeca. "Die verdient dat ook, maar onze branche zou die aandacht ook moeten krijgen", zegt Claessens. Hij begrijpt dat er harde maatregelen nodig zijn om het coronavirus eronder te krijgen. "Maar de enige echte oplossing voor ons zal toch een vaccin zijn", verwacht de financieel-directeur.

Van de aardbodem verdwenen
En als dat lang uitblijft? Dan ziet de wereld er somber uit. "De steunmaatregelen worden langzaam afgebouwd. Volgens onderzoek in onze branche is dat te vroeg omdat we nog wel een tijd in deze situatie blijven zitten. Als de overheid helemaal geen hulp meer zou bieden, is 40 tot 50 procent van de evenementenindustrie halverwege het volgende jaar van de aardbodem verdwenen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen