Overslaan en naar de inhoud gaan

Evaluatie Peelbrand: samenwerking moet beter

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 19:36

Brandweer, bestuurders en natuurinstanties moeten beter samenwerken om in de toekomst grote bosbranden te voorkomen.

Dat is de conclusie van een onderzoek naar de Peelbrand, die in april uitbrak. Het rapport over deze brand, een van de grootste natuurbranden uit de Nederlandse geschiedenis, is donderdag gepresenteerd. De oorzaak van de Peelbrand is nog altijd niet opgehelderd.

Lees ook: Oorzaak Peelbrand bij Griendtsveen niet te achterhalen

Te weinig oog
Staatsbosbeheer had te weinig oog voor brandpreventie, zo blijkt uit het rapport. Tegelijkertijd onderkennen de onderzoekers dat Staatsbosbeheer daar te weinig geld en middelen voor beschikbaar heeft.

Gebrek aan kennis
Bij de brandweer is te weinig kennis aanwezig over de aanpak van een grote natuurbrand. Voor de politieke bestuurders geldt dat er sprake was van te weinig daadkracht, stelt de rapportage.

Video: L1

Noodgedwongen geëvacueerd
Vanwege de Peelbrand moesten bewoners van Griendtsveen noodgedwongen worden geëvacueerd. De communicatie daaromtrent was goed, stelt het rapport, maar kan altijd beter. Ook moet er volgens de onderzoekers rekening mee worden gehouden dat een natuurbrand als deze zich in 2021 weer kan ontwikkelen.

Twee maanden
De bluswerkzaamheden van de Peelbrand namen twee maanden in beslag. Bovengronds was het vuur binnen vier dagen geblust. Onder de grond smeulde het vuur nog lange tijd na, tot wel twee meter diep. Dat is bijna niet te blussen.

Vernatting
Om de kans op een natuurbrand van deze omvang, 800 hectare natuur is verwoest, te voorkomen is ter plaatse al een begin gemaakt met vernatting. Immers: hoe meer water er in het gebied is, des te kleiner is de kans op een bosbrand. Ook wordt er gewerkt aan nieuwe vegetatie: meer veenmos en heideplantjes. Die moeten voorkomen dat stikstof ervoor zorgt dat het gebied kurkdroog wordt. Want ook dat maakt de kans op een bosbrand aanzienlijk kleiner.

Omroep Brabant maakte een documentaire over de Peelbrand.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen