Overslaan en naar de inhoud gaan

Evacuatie Herkenbosch: 'Geen stijging coronabesmettingen'

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 12:25

De evacuatie van de inwoners van Herkenbosch tijdens de grote brand in natuurgebeid De Meinweg heeft niet geleid tot extra coronabesmettingen.

Dat laat een woordvoerster van de GGD Limburg-Noord desgevraagd weten.

Zorgen
Geëvacueerde dorpsbewoners vreesden voor een flinke toename van coronabesmettingen omdat ze noodgedwongen bij vrienden en familie werden opgevangen tijdens de grote natuurbrand. Jan Schreurs uit Reewoude klom in de pen en heeft burgemeester Monique de Boer-Beerta van Roerdalen een brief geschreven om zijn zorgen te uiten. "Het verbaast me dat de coronamaatregelen na de brand hetzelfde zijn als ervoor", zei Schreurs eerder tegen L1. "De noodzaak om te evacueren, was een terechte inbreuk op het algemene advies, maar de inwoners van Herkenbosch hebben contact gehad met elkaar, vrienden en familie. Zonder de evacuatie hadden ze dat vanwege de maatregelen niet gehad."

Lees ook: Zorgen over coronabesmettingen na evacuatie Herkenbosch

Een woordvoerster van de GGD laat weten dat de regio na de brand in de gaten is gehouden, maar dat er geen piek is. "Het aantal besmettingen is niet toegenomen", zegt ze. "We snappen dat mensen bezorgd waren, maar gelukkig is er geen sprake van een toename."

Evaluatie
De gemeente Roerdalen is bezig met een evaluatie van de evacuatie. Volgens een gemeentewoordvoerster zijn er geen meldingen van het coronavirus binnengekomen. "We verwachten binnenkort de resultaten van de evaluatie. Dan weten we ook hoe en of mensen zich zorgen hebben gemaakt over het coronavirus", zegt ze.

Verwoestende brand
Op 20 april brak er brand uit in De Meinweg. In vier dagen tijd heeft het vuur ongeveer 200 hectare verwoest. Tijdens de brand werden de 4.200 inwoners van Herkenbosch geëvacueerd omdat ze door rook en koolmonoxide gevaar liepen. Ze mochten twee dagen later weer terug naar huis. Het merendeel is opgevangen bij familie en vrienden. Op 23 april had de brandweer het vuur onder controle.

Lees ook: Honderd inwoners weigerden te evacueren bij brand Meinweg

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen