Overslaan en naar de inhoud gaan

Euvereinkoms veur erkinning Limburgs as streektaal

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 14:39

In Venlo is ein euvereinkoms geslaote veur de erkinning van ‘t Limburgs as officiële streektaal.

Minister van Binnenlandse Zake en Limburger Raymond Knops, en gedeputeerde Ger Koopmans onderteikende de euvereinkoms op ein symposium euver de Nederlandse streektale.

Geld
‘t Limburgs woort ierder al door ‘t Riek erkind as streektaal. Met de onderteikening van de euvereinkoms spraeke alle deilnemers met mekaar aaf det zeej ‘t gebroeëk van ‘t Limburgs in de regio zulle gaon stimulere. ‘t Riek leet 25.000 euro op taofel um regiotale, waoonder ‘t Limburgs, te bevordere.

Naodet minister Knops 25.000 euro hej toegezag väör 't Limburgs deeg deputé Ger Koopmans dao vanoet de provincie nog 'ns ein zelvendje bedraag baovenop. Hae goof aan det 't bedraag besteedj zoe mótte waere aan 't sjrieve van Limburgse väörlaesverhäölkes en Limburgstalige kènjerleedjes.

Naeve ‘t Limburgs woort ierder al ‘t Nedersaksisch, det in het oeëste en noord-oeëste van Nederland wuurt gespraoke, erkind door ‘t Riek as streektaal.

Ondertekenen convenant erkenning Limburg als streektaal (6 nov 2019)
Foto: L1 (Sven van Tilburg)

In Venlo is een convenant gesloten voor de erkenning van het Limburgs als officiële streektaal.

Minister van Binnenlandse zaken en Limburger Raymond Knops, en gedeputeerde Ger Koopmans ondertekenden het convenant tijdens een symposium over de Nederlandse streektalen. Het Limburgs werd al door het Rijk eerder erkend als streektaal. Met ondertekening van het convenant komen partijen overeen dat zij het gebruik van het Limburgs in de regio zullen stimuleren. Het Rijk stelt 25.000 euro ter beschikking om regiotalen, waaronder het Limburgs, te bevorderen.

Na de toezegging van minister Knops van 25.000 euro voor het Limburgs deed gedeputeerde Ger Koopmans vanuit de provincie daar nog eens eenzelfde bedrag bovenop. Hij gaf aan dat het geld besteed zou moeten worden aan het schrijven van Limburgse voorleesverhaaltjes en Limburgstalige kinderliedjes.

Naast het Limburgs werd eerder al het Nedersaksisch, dat in het Oosten en Noord-Oosten van Nederland worst gesproken, erkend door het Rijk als streektaal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen