Overslaan en naar de inhoud gaan

Euvereinkoms veur erkinning Limburgs as streektaal

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 14:39

In Venlo is ein euvereinkoms geslaote veur de erkinning van ‘t Limburgs as officiële streektaal.

Minister van Binnenlandse Zake en Limburger Raymond Knops, en gedeputeerde Ger Koopmans onderteikende de euvereinkoms op ein symposium euver de Nederlandse streektale.

Geld
‘t Limburgs woort ierder al door ‘t Riek erkind as streektaal. Met de onderteikening van de euvereinkoms spraeke alle deilnemers met mekaar aaf det zeej ‘t gebroeëk van ‘t Limburgs in de regio zulle gaon stimulere. ‘t Riek leet 25.000 euro op taofel um regiotale, waoonder ‘t Limburgs, te bevordere.

Naodet minister Knops 25.000 euro hej toegezag väör 't Limburgs deeg deputé Ger Koopmans dao vanoet de provincie nog 'ns ein zelvendje bedraag baovenop. Hae goof aan det 't bedraag besteedj zoe mótte waere aan 't sjrieve van Limburgse väörlaesverhäölkes en Limburgstalige kènjerleedjes.

Naeve ‘t Limburgs woort ierder al ‘t Nedersaksisch, det in het oeëste en noord-oeëste van Nederland wuurt gespraoke, erkind door ‘t Riek as streektaal.

Ondertekenen convenant erkenning Limburg als streektaal (6 nov 2019)
Foto: L1 (Sven van Tilburg)

In Venlo is een convenant gesloten voor de erkenning van het Limburgs als officiële streektaal.

Minister van Binnenlandse zaken en Limburger Raymond Knops, en gedeputeerde Ger Koopmans ondertekenden het convenant tijdens een symposium over de Nederlandse streektalen. Het Limburgs werd al door het Rijk eerder erkend als streektaal. Met ondertekening van het convenant komen partijen overeen dat zij het gebruik van het Limburgs in de regio zullen stimuleren. Het Rijk stelt 25.000 euro ter beschikking om regiotalen, waaronder het Limburgs, te bevorderen.

Na de toezegging van minister Knops van 25.000 euro voor het Limburgs deed gedeputeerde Ger Koopmans vanuit de provincie daar nog eens eenzelfde bedrag bovenop. Hij gaf aan dat het geld besteed zou moeten worden aan het schrijven van Limburgse voorleesverhaaltjes en Limburgstalige kinderliedjes.

Naast het Limburgs werd eerder al het Nedersaksisch, dat in het Oosten en Noord-Oosten van Nederland worst gesproken, erkend door het Rijk als streektaal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen