Overslaan en naar de inhoud gaan

Euvereinkoms veur erkinning Limburgs as streektaal

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 14:39

In Venlo is ein euvereinkoms geslaote veur de erkinning van ‘t Limburgs as officiële streektaal.

Minister van Binnenlandse Zake en Limburger Raymond Knops, en gedeputeerde Ger Koopmans onderteikende de euvereinkoms op ein symposium euver de Nederlandse streektale.

Geld
‘t Limburgs woort ierder al door ‘t Riek erkind as streektaal. Met de onderteikening van de euvereinkoms spraeke alle deilnemers met mekaar aaf det zeej ‘t gebroeëk van ‘t Limburgs in de regio zulle gaon stimulere. ‘t Riek leet 25.000 euro op taofel um regiotale, waoonder ‘t Limburgs, te bevordere.

Naodet minister Knops 25.000 euro hej toegezag väör 't Limburgs deeg deputé Ger Koopmans dao vanoet de provincie nog 'ns ein zelvendje bedraag baovenop. Hae goof aan det 't bedraag besteedj zoe mótte waere aan 't sjrieve van Limburgse väörlaesverhäölkes en Limburgstalige kènjerleedjes.

Naeve ‘t Limburgs woort ierder al ‘t Nedersaksisch, det in het oeëste en noord-oeëste van Nederland wuurt gespraoke, erkind door ‘t Riek as streektaal.

Foto: L1 (Sven van Tilburg)

In Venlo is een convenant gesloten voor de erkenning van het Limburgs als officiële streektaal.

Minister van Binnenlandse zaken en Limburger Raymond Knops, en gedeputeerde Ger Koopmans ondertekenden het convenant tijdens een symposium over de Nederlandse streektalen. Het Limburgs werd al door het Rijk eerder erkend als streektaal. Met ondertekening van het convenant komen partijen overeen dat zij het gebruik van het Limburgs in de regio zullen stimuleren. Het Rijk stelt 25.000 euro ter beschikking om regiotalen, waaronder het Limburgs, te bevorderen.

Na de toezegging van minister Knops van 25.000 euro voor het Limburgs deed gedeputeerde Ger Koopmans vanuit de provincie daar nog eens eenzelfde bedrag bovenop. Hij gaf aan dat het geld besteed zou moeten worden aan het schrijven van Limburgse voorleesverhaaltjes en Limburgstalige kinderliedjes.

Naast het Limburgs werd eerder al het Nedersaksisch, dat in het Oosten en Noord-Oosten van Nederland worst gesproken, erkend door het Rijk als streektaal.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen