Overslaan en naar de inhoud gaan

Eurovisie Songfestival in Maastricht: hoe realistisch is het?

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 18:30

Er is bijna geen stad in Nederland die niet te kennen heeft gegeven het Eurovisie Songfestival in 2020 te willen organiseren. De burgemeester van Maastricht en de directeur van het MECC lobbyen erop los en hebben serieuze plannen om het Songfestival naar Limburg te halen.

Ook violist André Rieu wil het festival graag in de Limburgse hoofdstad hebben. Maar hoe realistisch is het, dat in mei 2020 het Eurovisie Songfestival zal gaan plaatsvinden in Maastricht?

Verbouwing
Het MECC Maastricht stuurde luttele minuten nadat bekend werd dat Duncan Laurence het Songfestival won meteen een persbericht uit. Inmiddels heeft het MECC een brief gestuurd naar de AVROTROS, die is ondertekend door gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Hiermee is de kandidatuur van Maastricht officieel. "Wij hebben alles in huis om een productie als het songfestival te faciliteren", zegt directeur Rob van de Wiel van het MECC. Ook al is het congrescentrum aan het verbouwen tot en met 2021, maar dit zou de organisatie van het Songfestival niet in de weg moeten zitten.

Hallencomplex
"Het is geen enkel probleem voor het festival, sterker nog wij verbouwen sowieso met de winkel open, wat ik bedoel te zeggen is dat de exploitatie doorgaat. De nadruk van de verbouwing zal ook vooral op het congrescentrum liggen, en die verwachten we niet nodig te hebben. We zitten echt in het hallencomplex, en die blijft buiten de beschouwing van de verbouwing", laat Van de Wiel weten.

Bereikbaarheid en hotelkamers
Naast een goede plek waar het Songfestival kan plaatsvinden, moeten de bezoekers ook genoeg ruimte hebben. "Als je het songfestival wil organiseren in jouw stad, moet je een goede locatie regelen en veel hotelkamers hebben. De stad waar het uiteindelijk gaat gebeuren is wel de winnaar. De stad krijgt veel goede publiciteit, veel toerisme en dat betekent inkomsten. Daar mag dan best een investering tegenover staan", zo laat voormalig (tot 2016) Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival, Sietse Bakker, aan de NOS weten.

11 miljoen
Amsterdam heeft Schiphol om de hoek, genoeg hotelkamers en heeft onder meer de RAI en Ziggo Dome in de aanbieding. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Maastricht niet genoeg hotelkamers, maar dat zou volgens VVV Zuid-Limburg niet het probleem moeten zijn. "Wij spreiden de bezoekers. De capaciteit van Limburg is vergelijkbaar met die van Amsterdam. Hier is plaats voor 11 miljoen overnachtingen en in Amsterdam voor 13 miljoen. Wij zijn een van de grootste toeristische regio's in het land", vertelt directeur Anya Niewierra van VVV Zuid-Limburg.

Daarnaast vraag ze zich af hoe ze dat daar gaan doen in mei als zowel het Songfestival als de Grand Prix in Zandvoort plaatsvinden.

Capaciteit Limburg vergelijkbaar met Amsterdam
Ook bewijst het verleden dat Limburg goed in staat is grote evenementen te organiseren. Dit is volgens de directeur van de VVV Zuid-Limburg zichtbaar in de internationale evenementen die al in Limburg georganiseerd zijn, zoals de Floriade, de wereldkampioenschappen wielrennen in 1998 en 2012, de concerten van André Rieu en het Verdrag van Europa. Zeker in het kader van dat laatste en door de Euregionale ligging vindt ze dat "het Eurovisiesongfestival hoort in deze regio".

Officieel kandidaat
Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer er een beslissing genomen zal worden wie de gelukkige stad zal worden, wel is duidelijk de NPO, AVROTROS en NOS de handen ineenslaan voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020. Ondertussen moeten de steden zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidbook indienen. De Europese Radio-unie (EBU) en AVROTROS beslissen dan wat de opties zijn.

Prijskaartje
Aan de organisatie hangt echter een flink prijskaartje. RTL Z Nieuws berekende dat dit ongeveer 25 miljoen euro kost. Het aandeel van de organiserende omroep is ongeveer 15 miljoen euro. Volgens RTL Z Nieuws kunnen voor dit bedrag kunnen 500 afleveringen van Nieuwsuur worden gemaakt, 214 van Heel Holland Bakt, 75 van Flikken Maastricht of elf edities van The Passion. Voor de organiserende regio is het echter voordeliger. Het aandeel in de kosten is lager en de regio krijgt de voordelen van de grote toestroom aan toeristen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen