Overslaan en naar de inhoud gaan

Eurovisie Songfestival in Maastricht: hoe realistisch is het?

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 18:30

Er is bijna geen stad in Nederland die niet te kennen heeft gegeven het Eurovisie Songfestival in 2020 te willen organiseren. De burgemeester van Maastricht en de directeur van het MECC lobbyen erop los en hebben serieuze plannen om het Songfestival naar Limburg te halen.

Ook violist André Rieu wil het festival graag in de Limburgse hoofdstad hebben. Maar hoe realistisch is het, dat in mei 2020 het Eurovisie Songfestival zal gaan plaatsvinden in Maastricht?

Verbouwing
Het MECC Maastricht stuurde luttele minuten nadat bekend werd dat Duncan Laurence het Songfestival won meteen een persbericht uit. Inmiddels heeft het MECC een brief gestuurd naar de AVROTROS, die is ondertekend door gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Hiermee is de kandidatuur van Maastricht officieel. "Wij hebben alles in huis om een productie als het songfestival te faciliteren", zegt directeur Rob van de Wiel van het MECC. Ook al is het congrescentrum aan het verbouwen tot en met 2021, maar dit zou de organisatie van het Songfestival niet in de weg moeten zitten.

Hallencomplex
"Het is geen enkel probleem voor het festival, sterker nog wij verbouwen sowieso met de winkel open, wat ik bedoel te zeggen is dat de exploitatie doorgaat. De nadruk van de verbouwing zal ook vooral op het congrescentrum liggen, en die verwachten we niet nodig te hebben. We zitten echt in het hallencomplex, en die blijft buiten de beschouwing van de verbouwing", laat Van de Wiel weten.

Bereikbaarheid en hotelkamers
Naast een goede plek waar het Songfestival kan plaatsvinden, moeten de bezoekers ook genoeg ruimte hebben. "Als je het songfestival wil organiseren in jouw stad, moet je een goede locatie regelen en veel hotelkamers hebben. De stad waar het uiteindelijk gaat gebeuren is wel de winnaar. De stad krijgt veel goede publiciteit, veel toerisme en dat betekent inkomsten. Daar mag dan best een investering tegenover staan", zo laat voormalig (tot 2016) Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival, Sietse Bakker, aan de NOS weten.

11 miljoen
Amsterdam heeft Schiphol om de hoek, genoeg hotelkamers en heeft onder meer de RAI en Ziggo Dome in de aanbieding. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Maastricht niet genoeg hotelkamers, maar dat zou volgens VVV Zuid-Limburg niet het probleem moeten zijn. "Wij spreiden de bezoekers. De capaciteit van Limburg is vergelijkbaar met die van Amsterdam. Hier is plaats voor 11 miljoen overnachtingen en in Amsterdam voor 13 miljoen. Wij zijn een van de grootste toeristische regio's in het land", vertelt directeur Anya Niewierra van VVV Zuid-Limburg.

Daarnaast vraag ze zich af hoe ze dat daar gaan doen in mei als zowel het Songfestival als de Grand Prix in Zandvoort plaatsvinden.

Capaciteit Limburg vergelijkbaar met Amsterdam
Ook bewijst het verleden dat Limburg goed in staat is grote evenementen te organiseren. Dit is volgens de directeur van de VVV Zuid-Limburg zichtbaar in de internationale evenementen die al in Limburg georganiseerd zijn, zoals de Floriade, de wereldkampioenschappen wielrennen in 1998 en 2012, de concerten van André Rieu en het Verdrag van Europa. Zeker in het kader van dat laatste en door de Euregionale ligging vindt ze dat "het Eurovisiesongfestival hoort in deze regio".

Officieel kandidaat
Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer er een beslissing genomen zal worden wie de gelukkige stad zal worden, wel is duidelijk de NPO, AVROTROS en NOS de handen ineenslaan voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020. Ondertussen moeten de steden zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidbook indienen. De Europese Radio-unie (EBU) en AVROTROS beslissen dan wat de opties zijn.

Prijskaartje
Aan de organisatie hangt echter een flink prijskaartje. RTL Z Nieuws berekende dat dit ongeveer 25 miljoen euro kost. Het aandeel van de organiserende omroep is ongeveer 15 miljoen euro. Volgens RTL Z Nieuws kunnen voor dit bedrag kunnen 500 afleveringen van Nieuwsuur worden gemaakt, 214 van Heel Holland Bakt, 75 van Flikken Maastricht of elf edities van The Passion. Voor de organiserende regio is het echter voordeliger. Het aandeel in de kosten is lager en de regio krijgt de voordelen van de grote toestroom aan toeristen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen