Overslaan en naar de inhoud gaan

Euroturbine Venlo moet betalen na schenden embargo Iran

Geplaatst opvrijdag 7 februari 2020 - 11:40

De illegale verkoop van gasturbines aan Iran kost het Venlose bedrijf Euroturbine nog eens 600.000 euro.

Dat bedrag is wat Euroturbine aan de illegale handel heeft verdiend. Een Duits zusterbedrijf moet nog eens 4 miljoen betalen, heeft de rechtbank in Maastricht beslist.

Embargo
De bedrijven hebben dat geld verdiend door het embargo tegen Iran te omzeilen. De export van turbines was verboden, omdat die ook voor militaire doelen kunnen worden gebruikt.

Lees ook: OM eist miljoenen voor illegale handel met Iran

Route
Euroturbine in Venlo regelde het zo dat de turbines via het Duitse zusterbedrijf tussen 2008 en 2010 toch naar Iran werden vervoerd. Het laatste bedrijf ontving ook de betalingen.

Het bedrag dat de bedrijven moeten terugbetalen is lager dan wat het OM eerder eiste. De eis tegen de twee bedrijven was een kleine 6 miljoen euro.

Veroordeeld
Directeur Parviz T. van het Venlose bedrijf werd vorig jaar al veroordeeld voor de handel. Hij kreeg een jaar cel, waarvan 11 maanden voorwaardelijk. Omdat hij al een maand vast had gezeten hoefde hij niet opnieuw de gevangenis in. Ook kreeg hij een werkstraf van 240 uur. Het bedrijf kreeg toen al een boete van 850.000 euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen