Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese subsidie voor onderzoek bij te vroeg geboren baby's

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 12:50

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ krijgen 1,3 miljoen euro voor onderzoek naar stamceltherapie bij te vroeg geboren baby's.

Het bedrag is een onderdeel van een Europese subsidie van negen miljoen euro voor een Europese groep wetenschappers.

Hersenschade
In Nederland wordt 7 tot 8 procent van de baby's te vroeg geboren. Zij komen voor week 37 van de zwangerschap ter wereld. Daarnaast heeft 0,3 procent van de baby's zuurstofgebrek bij de geboorte. Deze kinderen lopen risico op hersenschade. Later in het leven kunnen ze te maken krijgen met spasticiteit, motorische of verstandelijke beperkingen. Om dit soort schade te beperken, zou het toedienen van stamcellen kunnen helpen, zo is wetenschappelijk bewezen.

Oplossen
Het is lastig om stamceltherapie toe te passen, omdat er nog veel vragen zijn over bijvoorbeeld de goede dosis stamcellen en de beste toedieningsroute. Met de Europese subsidie willen wetenschappers nu die vraagstukken oplossen.

Kindergeneeskunde
Het project wordt vanuit Maastricht gecoördineerd door Tim Wolfs, hoofd laboratorium Kindergeneeskunde van onderzoeksinstelling GROW (School for Oncology and Developmental Biology) van de Universiteit Maastricht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen