Wetenschappers van het Maastricht UMC+ krijgen 1,3 miljoen euro voor onderzoek naar stamceltherapie bij te vroeg geboren baby's.
Het bedrag is een onderdeel van een Europese subsidie van negen miljoen euro voor een Europese groep wetenschappers.
Hersenschade
In Nederland wordt 7 tot 8 procent van de baby's te vroeg geboren. Zij komen voor week 37 van de zwangerschap ter wereld. Daarnaast heeft 0,3 procent van de baby's zuurstofgebrek bij de geboorte. Deze kinderen lopen risico op hersenschade. Later in het leven kunnen ze te maken krijgen met spasticiteit, motorische of verstandelijke beperkingen. Om dit soort schade te beperken, zou het toedienen van stamcellen kunnen helpen, zo is wetenschappelijk bewezen.
Oplossen
Het is lastig om stamceltherapie toe te passen, omdat er nog veel vragen zijn over bijvoorbeeld de goede dosis stamcellen en de beste toedieningsroute. Met de Europese subsidie willen wetenschappers nu die vraagstukken oplossen.
Kindergeneeskunde
Het project wordt vanuit Maastricht gecoördineerd door Tim Wolfs, hoofd laboratorium Kindergeneeskunde van onderzoeksinstelling GROW (School for Oncology and Developmental Biology) van de Universiteit Maastricht.