Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese erkenning voor Limburgse wijn

Geplaatst opmaandag 27 november 2017 - 16:53

Wijn uit Nederlands en Belgisch Limburg heeft voortaan een beschermde status. Het is voor het eerst dat de Europese Unie Nederlandse wijn opneemt in de lijst met producten met zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Producten met dit keurmerk moeten in een bepaalde streek zijn gemaakt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.

Kanterkaas
Onder meer Kanterkaas, de aardappel Opperdoezer Ronde en Brabantse Wal Asperges staan al op de BOB-lijst. Nu mogen ook wijnmakers uit de Limburgse Maasvallei dit predicaat op hun labels zetten.

Blij
Harry
Vorselen is erg blij met het predicaat dat voor twaalf druivenrassen geldt. De BOB garandeert een bepaalde kwaliteit en zorgt ook ervoor dat de wijnboeren duurzamer produceren. Vorselen verwacht dat de volgende oogst die gebotteld wordt volgend jaar in april en mei al het keurmerk mag dragen.

Lees ook: Snel Europese erkenning voor Limburgse wijnen

Trots
Europarlementariër Esther de Lange (CDA) pleit al jaren voor deze erkenning en is "blij en trots dat het nu zover is''. Het is volgens haar niet alleen een erkenning van het Limburgse culturele en gastronomische erfgoed, maar ook een bescherming tegen concurrentie uit de rest van de wereld.

Bijzondere erkenning
"Via onze handelsverdragen verankeren wij deze oorsprongsbenaming waardoor deze wijnen niet zomaar door goedkope alternatieven uit de markt gedrukt kunnen worden. Deze erkenning is ook nog eens extra bijzonder omdat het de eerste keer is dat de EU een grensoverschrijdende oorsprongsbenaming toekent", zegt De Lange.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen