Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese coronakaart: Limburg vrijwel zeker naar rood

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 6:21

Het waarschuwingsniveau van Nederland gaat omhoog op de coronakaart van Europa. Limburg gaat donderdag vrijwel zeker van oranje naar rood, als eerste provincie.

Rood is het een na hoogste niveau dat er is. Utrecht is nog maar een paar gevallen verwijderd van die grens. En als meer dan 4 procent van alle testen positief is, gaat de rest van het land ook naar rood.

Najaarsstijging
In de afgelopen weken was de positie van Nederland juist verbeterd, doordat het aantal positieve tests week na week daalde. In september was het hele land rood, sinds vorige week is het hele land oranje. Er waren zelfs vooruitzichten dat de eerste provincies groen konden worden, de laagste waarschuwingskleur. Dat is van de baan door de 'najaarsstijging'.

Limburg brandhaard
Limburg is momenteel nog de grootste brandhaard. In de afgelopen twee kalenderweken zijn ongeveer 2250 inwoners van de provincie positief getest. Dat komt neer op 201 gevallen op elke 100.000 mensen. De provincie Utrecht telde 2635 positieve tests, omgerekend 199,7 per 100.000 mensen. Dat is nog net onder de grens tussen oranje en rood. Als er nog vier nieuwe gevallen bij waren gekomen, zou Utrecht ook rood worden.

Lees ook: Verwachte toename coronabesmettingen in najaar lijkt ingezet

Overijssel is de snelste stijger. Daar zijn in de afgelopen twee weken meer dan 1950 mensen positief getest, bijna 38 procent meer dan bij de coronakaart van vorige week. In Gelderland steeg het aantal positieve tests met 35 procent en in Drenthe met 30 procent.

Kaart
De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen