Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Commissie: toch steun voor grensondernemers

Geplaatst opwoensdag 8 juli 2020 - 11:39

Limburgse ondernemers die zelf in België of Duitsland wonen, krijgen mogelijk toch coronasteun. De Europese Commissie gaat de Nederlandse Tozo-steunregeling voor ondernemers kritisch bekijken.

Dat zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers in het L1-programma AvondGasten vanuit het Europees Parlement.

Tussen wal en schip
In de Tozo-regeling werden Limburgse ondernemers uitgesloten die zelf in België of Duitsland wonen. Lenaers stelde vragen in het Europees Parlement, en kreeg deze week antwoord van de Commissie. "De Tozo-regeling was er voor ondernemers die tijdelijk geen inkomen hebben. Maar die geldt niet voor mensen die in Nederland een onderneming hebben, maar in België of Duitsland wonen. Die mensen betalen in Nederland belasting, dragen ook sociale premies af. Nu vallen ze tussen de wal en het schip, omdat ze in Belgie ook geen recht hebben op 'leefloon' of andere regelingen."

Lenaers vindt dat kwalijk. "Juist in deze tijd moeten we zorgen voor mensen die over de grens actief zijn. Ik heb daarover vragen gesteld aan de Europese Commissie en ze hebben me vandaag een brief terug gestuurd. Ze onderzoeken of de Tozo-regeling zoals die in Nederland wordt uitgevoerd in lijn is met de Europese regels. Ik denk van niet, en als we daar gelijk in krijgen, dan betekent het dat al die mensen die nu tussen de wal en het schip vallen alsnog geholpen kunnen worden", aldus Lenaers.

Schadelijk
Eerder was Hildegard Schneider, hoogleraar Internationaal Europees Recht aan de Universiteit van Maastricht, al zeer kritisch over de regeling. "Men heeft bij de Tozo-regeling geen rekening gehouden met de ondernemers die in België en Duitsland wonen", zo zei Schneider in het programma AvondGasten Corona in Limburg. "De Tozo-regeling wordt namelijk gekoppeld aan de woonplaats. Ik vind dat die regeling zo snel mogelijk van tafel moet. Ze hebben geen rekening gehouden met de grensregio, alleen maar met het hebben van een onderneming en wonen in Den Haag. Dat is heel schadelijk."

AvondGasten uit Brussel is te zien op L1 TV op woensdag 8 juli 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00, donderdag 9 juli 13:30 en zondag 12 juli 09:30 | 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen