Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees Parlement wijst Duitse wegentol af

Geplaatst opwoensdag 15 maart 2017 - 14:28

Het Europees Parlement heeft zich woensdag met 510 tegen 126 stemmen tegen invoering van de Duitse wegentol gekeerd.

"De Europese Commissie moet de bezwaarprocedure tegen deze wet weer opstarten", vinden EU-parlementariërs Wim van de Camp en Jeroen Lenaers uit Stramproy (CDA).

Discriminatie
Volgens het parlement discrimineert de Duitse tol op basis van nationaliteit. Het plan voorziet in wegenvignetten voor de Autobahn die voor schone auto's goedkoper zijn dan voor vuilere. Duitse weggebruikers krijgen als compensatie korting op de wegenbelasting die hoger is naarmate een auto milieuvriendelijker is. "Buitenlandse weggebruikers betalen dus de tekorten in de Duitse wegenbelasting", stelt Van de Camp.

"We willen niet wachten tot een Europese rechter over een paar jaar de wet naar de prullenbak verwijst. Voorkomen is beter dan genezen", aldus de CDA' ers.

Grensregio
De parlementariërs vrezen ook negatieve gevolgen voor de grensregio's. "Mensen verplaatsen zich daar intensief over de grens om te wonen en te werken. Het Duitse wetsvoorstel is strijdig met het idee van een Europese interne markt", zegt Lenaers. Kleinere wegen in Duitsland blijven overigens buiten het systeem.

Tolplan
Brussel kondigde in september aan het tolplan voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie. In november sloot EU-commissaris Violeta Bulc (Transport) ineens een akkoord met de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en werd de procedure opgeschort. Toen EU-parlementariërs uit tien lidstaten daarover in februari opheldering vroegen, zei ze de definitieve wetsteksten af te wachten.

Nederland en Oostenrijk hebben al aangekondigd juridische stappen te nemen als het plan doorgaat.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Duitse minister maakt geen uitzondering voor grensregio's
Jeroen Lenaers: 'Grens met Griekenland desnoods dicht'
Europarlementariër uit Stramproy vast in Straatsburg
Lenaers: 'Blij dat christendemocraten grootste blijven'
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen