Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees onderzoek: goede luchtkwaliteit in Heerlen

Geplaatst opdonderdag 17 juni 2021 - 8:18

In een onderzoek naar de luchtkwaliteit in 323 Europese steden komt Heerlen als 35ste uit de bus.

De enige Limburgse plaats in het onderzoek moet in Nederland Groningen (32) en Den Haag (34) voor zich laten, blijkt uit het onderzoek van het Europees Milieuagentschap EEA.

Goed
Volgens de normen van het EEA is de luchtkwaliteit in deze steden goed. Van de negen onderzochte Nederlandse steden scoort Amsterdam veruit het slechtst (plek 182) en ook Nijmegen (plek 136) kampt met matige luchtkwaliteit. Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam scoren ook goed.

Uitersten
De schoonste lucht vonden de onderzoekers in het Zweedse Umeå, terwijl in Nowy Sacz in Polen de meest vervuilde lucht werd gemeten. Het in Kopenhagen gevestigde bureau gebruikte de gegevens van de afgelopen twee jaar uit meetstations in de steden die onder meer de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht registreren.

Gezondheid
Van de 323 steden vindt het agentschap de luchtkwaliteit in 127 steden 'goed.' Daarbij gaat het uit van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat betekent dat de kans op het krijgen van aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten, waaronder kanker, er een stuk minder is. Naar schatting 417.000 mensen overleden in 2018 aan de gevolgen van vieze lucht.

Verbeterd
Onderin de lijst zijn opvallend veel steden in Italië en Polen te vinden. Het gaat volgens het EEA wel steeds beter met de luchtkwaliteit in de EU. Uit voorlopig onderzoek merkt de organisatie ook een verbetering tijdens de lockdowns op.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen