Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees geld voor Maastrichts onderzoek kankermedicijn

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 15:49

Het Maastricht UMC+ en bestralingskliniek Maastro hebben samen anderhalve ton subsidie ontvangen van de European Research Council. Dit geld is bedoeld om twee veelbelovende stoffen verder te ontwikkelen die mogelijk uitzaaiing van kanker kunnen bestrijden.

"Met dit geld kunnen we een kleine stap vooruit zetten", zegt prof. dr. Marc Vooijs van het Maastricht UMC+. "Voor wetenschappelijk onderzoek is heel veel geld nodig en veel tijd."

Onderzoek
Het onderzoek richt zich op twee stoffen die het ontwikkelingsproces van kankerstamcellen stil kunnen leggen. Door de constante deling en groei van kankercellen blijft de tumor in stand of zaait deze zelfs verder uit. De twee stoffen die momenteel onderzocht worden, kunnen de groei van de cellen mogelijk afremmen. "De verwachting is dat kanker op dit nieuwe medicijn langer en beter reageert dan andere soorten therapie├źn", vertelt Vooijs.

Kwaadaardige kanker
Kanker in zuurstofarme gedeeltes is zeer agressief. Dat houdt in dat ze kwaadaardiger zijn en meer neiging hebben tot uitzaaiing. Daarnaast zijn ze meer resistent tegen bijvoorbeeld chemotherapie. "We hebben een medicijn waarvan we weten dat het kanker kan bestrijden. Alleen kan dat ook gezonde weefsels aantasten, waardoor het resultaat beperkt blijft. Aan dat medicijn hebben we nu iets gekoppeld waardoor het alleen in de zuurstofarme gedeeltes van kankers geactiveerd wordt en de rest van het lichaam niet actief is. Het tast dus geen gezonde weefsels aan. Om te bestuderen of die activiteit echt zo goed is, zullen we bepaalde experimenten uit moeten voeren", aldus Vooijs.

Muizen
Het eindresultaat zal weliswaar nog enkele jaren op zich laten wachten. De volgende stap is om het medicijn op muizen te gaan testen. "Het gaat nog meerdere jaren duren voordat we een medicijn hebben dat we op pati├źnten kunnen testen", zegt Vooijs.

Het Maastrichtse ziekenhuis werkt aan een business case, die ervoor moet zorgen dat bedrijven of organisaties in dit onderzoek willen investeren. Zo kunnen ze meer geld ontvangen om snellere stappen te maken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen