Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees geld voor Maastrichts onderzoek kankermedicijn

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 15:49

Het Maastricht UMC+ en bestralingskliniek Maastro hebben samen anderhalve ton subsidie ontvangen van de European Research Council. Dit geld is bedoeld om twee veelbelovende stoffen verder te ontwikkelen die mogelijk uitzaaiing van kanker kunnen bestrijden.

"Met dit geld kunnen we een kleine stap vooruit zetten", zegt prof. dr. Marc Vooijs van het Maastricht UMC+. "Voor wetenschappelijk onderzoek is heel veel geld nodig en veel tijd."

Onderzoek
Het onderzoek richt zich op twee stoffen die het ontwikkelingsproces van kankerstamcellen stil kunnen leggen. Door de constante deling en groei van kankercellen blijft de tumor in stand of zaait deze zelfs verder uit. De twee stoffen die momenteel onderzocht worden, kunnen de groei van de cellen mogelijk afremmen. "De verwachting is dat kanker op dit nieuwe medicijn langer en beter reageert dan andere soorten therapieën", vertelt Vooijs.

Kwaadaardige kanker
Kanker in zuurstofarme gedeeltes is zeer agressief. Dat houdt in dat ze kwaadaardiger zijn en meer neiging hebben tot uitzaaiing. Daarnaast zijn ze meer resistent tegen bijvoorbeeld chemotherapie. "We hebben een medicijn waarvan we weten dat het kanker kan bestrijden. Alleen kan dat ook gezonde weefsels aantasten, waardoor het resultaat beperkt blijft. Aan dat medicijn hebben we nu iets gekoppeld waardoor het alleen in de zuurstofarme gedeeltes van kankers geactiveerd wordt en de rest van het lichaam niet actief is. Het tast dus geen gezonde weefsels aan. Om te bestuderen of die activiteit echt zo goed is, zullen we bepaalde experimenten uit moeten voeren", aldus Vooijs.

Muizen
Het eindresultaat zal weliswaar nog enkele jaren op zich laten wachten. De volgende stap is om het medicijn op muizen te gaan testen. "Het gaat nog meerdere jaren duren voordat we een medicijn hebben dat we op patiënten kunnen testen", zegt Vooijs.

Het Maastrichtse ziekenhuis werkt aan een business case, die ervoor moet zorgen dat bedrijven of organisaties in dit onderzoek willen investeren. Zo kunnen ze meer geld ontvangen om snellere stappen te maken.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen