Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees geld voor duurzaamheidsregeling provincie

Geplaatst opdonderdag 17 januari 2019 - 14:36

De Europese Investeringsbank EIB heeft een handtekening gezet onder een investering van 75 miljoen in de provinciale stimuleringsregeling Duurzaam Thuis.

Dat gebeurde tijdens een korte ceremonie in het gouvernement in Maastricht.

Duurzaam of traplift
Met de regeling kunnen eigenaren of huurders via een goedkope lening hun woning duurzaam en/of levensloopbestendig maken. Bijvoorbeeld door energiebesparingsmaatregelen of door een traplift. Aan de investering van de EIB is de voorwaarde verbonden dat ook de provincie 75 miljoen extra op tafel legt.

22.000 huizen
Daardoor stijgt het budget van het fonds van 84 miljoen naar 234 miljoen euro. Volgens het provinciebestuur kunnen met dat bedrag ruim 22.000 woningen extra worden verduurzaamd.
Namens de EIB zette vice-president Andrew McDowell een handtekening onder de overeenkomst.

Foto: Aron Nijs

Achterstand
Volgens hem wordt daardoor Europese steun niet alleen zichtbaar en tastbaar maar vooral ook bruikbaar. "Dit initiatief wil woonhuizen duurzamer maken. En dat is belangrijk want privé-woningen lopen vaak nog achter als het op energie-efficiëntie aankomt", aldus McDowell.

Bereikbaar
PvdA-gedeputeerde Eric
Geurts en CDA-gedeputeerde Ger Koopmans tekenden namens de provincie. "Europees en Limburgs geld wordt hiermee bereikbaar voor Limburgse huishoudens", zo zei Koopmans. Gedeputeerde Geurts wijst op het succes van de regeling tot nu toe. Eind oktober werd de tienduizendste lening verstrekt.

Lees ook: Tienduizendste lening voor verduurzamen huis

Behoefte
"Ik ben blij dat we het in Limburg aangedurfd hebben om dit financieringsinstrument aan te bieden. En dat er behoefte aan is blijkt wel uit de cijfers. Steeds meer Limburgers durven het aan om naar de toekomst te kijken", stelt Geurts.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen